Sivro: 'Nećemo odustati od naših zahtjeva, slagali su javnost i prosvjetne radnike'

4
Radiosarajevo.ba
Sivro: 'Nećemo odustati od naših zahtjeva, slagali su javnost i prosvjetne radnike'

Predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro zajedno sa članovima štrajkačkog odbora najavio je štrajkove u osnovnim školama i proteste ispred zgrade Vlade KS, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Najavljeni su štrajk upozorenja, protesti i bojkot u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo.

“Upoznali smo javnost i članstvo o Odluci Skupštine koja je donesena u subotu, 16. marta, prema kojoj će u svim osnovnim školama KS od srijede, 17. aprila, započeti svakodvnevni štrajkovi upozorenja, a bit će sprovedeni na način da učenici neće imati nastavu, i to prvi i drugi čas u prvoj smjeni, prvi i drugi čas u međusmjeni i prvi i drugi čas u drugoj smjeni”, rekao je Saudin Sivro za portal Radiosarajevo.ba.

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Istaknuo je da je ovo prvi put da štrajk nije samo u prvoj smjeni kako bi svi nastavnici i radnici mogli po dva sata svaki dan učestvovati.

Štrajk neće početi u vrtićima, oni će raditi uobičajeno. Ova odluka se odnosi samo na osnovne škole, a ukoliko bi došlo do ugrožavanja prava radnika vrtića ili radikalizacije štrajka, onda bi obuhvatili i njih.

Vrši se pritisak u školama na sindikalne povjerenike

“Odlukom o štrajku je definisano da od Vlade KS tražimo da stavi van snage Pedagoške standarde i normative kojima je Vlada KS ugrozila prava radnika u osnovnim školama, zaustavljanje administrativnih reformi koje od prosvjetnih radnika prave obične pisare, bolje propise, nastavne planove i programe i udžbenice koji će se kontinuirano prilagođavati i unapređivati u skladu s potrebama modernog obrazovanja, a posebno s potrebama djece, učenika, radnika, tržišta rada i najnovijih tehnologija uz obavezno učešće i uvažavanje stavova radnika, poslodavaca i poduzetnika. Prosvjetari također traže i ostavku ministrice za odgoj i obrazovanje KS Naide Muminović-Hota koja je ‘ugrozila prava prosvjetnih radnika’”, rekao je Sivro.

Naglasio je da su već krenuli sa bojkotom tako da kao Sindikat ne žele da učestvuju u kreiranju procedura koje znače “tehnološki višak”.

Sindikalni povjerenici su dobili da uputstvo i naredbu da potpuno bojkotuju primjenu ovakvih pedagoških standard.

Trenutno se vrši pritisak u školama na sindikalne povjerenike da popuste i da učestvuju u nezakonitim radnjama imajući u vidu da je ministrica dovela u nezavidnu situaciju direktore osnovnih škola jer se od njih traži da iskažu tehnološki višak za radnike koji su preko noći postali to na osnovu novih pedagoških standarda.

Saudin Sivro

Kako navodi, socijalni radnici koji su prije godinu i po dana zaposleni u školama po tada važećim standardima, a na osnovu programa Vlade i onoga čime se hvalila ministrica Hota-Muminović, odnosno da oni ulažu u škole i zapošljavaju radnike, ti isti ljudi sada ostaju bez posla.

“Oni imaju misiju, ali nemaju nikakvu strategiju i ovo je samo jedan dokaz da oni u roku od godinu i po dana zapošljavaju ljude pa ih onda ostavljaju bez posla”, zaključio je Sivro.

Pomiješali su žabe i babe

“U pojedinim školama ukidaju domare i mijenjaju u potpunosti sistematizaciju radnih mjesta pa spajaju poslove koji se ne mogu spojiti. Naprimjer, jedan radnik treba da se bavi nabavkom opreme i da čisti školsko dvorište i vozi školski automobil. Pomiješali su žabe i babe”, dodao je.

Predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro obavijestio je da štrajk počinje 17. aprila i trajat će svaki dan do kraja školske godine.

Prosvjetari najavili štrajk u osnovnim školama KS 17. aprila, traže i ostavku ministrice

Prosvjetari najavili štrajk u osnovnim školama KS 17. aprila, traže i ostavku ministrice

Također je rekao da ako ne budu zadovoljeni zahtjevi, trajat će sve do izbora u oktobru 2026. godine kada su izbori za novu Skupštinu i novu Vladu.

Ističe da neće odustati od ovoga jer je Vlada KS na čelu sa premijerom, a na osnovu insistiranja Naide Hote-Muminović, prekršila dogovor koji su postigli 12. februara kada su odustali od protesta i štrajkova. Kako navodi, slagali su javnost i prosvjetne radnike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije