Prosvjetari najavili štrajk u osnovnim školama KS 17. aprila, traže i ostavku ministrice

5
Radiosarajevo.ba
Prosvjetari najavili štrajk u osnovnim školama KS 17. aprila, traže i ostavku ministrice
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Saudin Sivro

Predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro najavio je da štrajk prosvjetnih radnika u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo počinje 17. aprila.

On će u srijedu, 20. marta zajedno sa članovima štrajkačkog odbora, održati i konferenciju za medije ističući da u aprilu pod motom "Obrazovanje po mjeri učenika i njihovih učitelja počinju štrajkovi u osnovnim školama i protesti ispred zgrade Vlade KS".

Tema press konferencije su štrajk upozorenja, protesti i bojkot u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

U zahtjevima prosvjetara se ističe: stavljanje van snage Pedagoških standarda i normativa kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika, zaustavljanje administrativnih reformi koje od prosvjetnih radnika prave obične pisare, bolji propisi, nastavni planovi i programi i udžbenici koji će se kontinuirano prilagođavati i unapređivati u skladu s potrebama modernog obrazovanja, a posebno s potrebama djece, učenika, radnika, tržišta rada i najnovijih tehnologija uz obavezno učešće i uvažavanje stavova radnika, poslodavaca i poduzetnika.

Prosvjetari također traže i ostavku ministrice za odgoj i obrazovanje KS Naide Muminović-Hota "koja je ugrozila prava prosvjetnih radnika".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije