Saudin Sivro o istupu ministrice: 'To je brutalno miješanje u naš rad'

6
Radiosarajevo.ba
Saudin Sivro o istupu ministrice: 'To je brutalno miješanje u naš rad'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Press konferencija SSOOIO FBiH

Povodom jučerašnjeg obraćanja javnosti ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hota-Muminović, stigla je prilično oštra reakcija Sindikata, u kojoj se oštro osuđuje 'miješanje ministrice' u njihov rad.

U nastavku teksta, saopštenje Sindikata, koje potpisuje Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja, prenosimo u cijelosti:

"Povodom jučerašnjeg istupa Naide Hota-Muminović, ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, na press konferenciji, kada je pokušala dovesti u pitanje statutarnost Odluke o imenovanju pregovaračkog tima za izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Ovim putem želimo informisati, prvenstveno ministricu Hota-Muminović, da je ovaj Sindikat u prethodnom periodu, kada god smo pregovarali o Kolektivnom ugovoru, donosio identične odluke o imenovanju pregovaračkog tima i iste nikada nisu problematizirane.

Zbog toga najoštrije osuđujemo ovakav odnos ministrice prema Sindikatu i odbacujemo sve sumnje da ovaj Sindikat radi izvan okvira Statuta i zakona. Ovakvi istupi ministrice jasno potvrđuju klasično i brutalno miješanje u rad Sindikata, što je međunarodnim konvencijama i domaćim zakonodavstvom strogo zabranjeno.

Međutim, kako stvari stoje, čini nam se da međunarodne konvencije i zakoni za ministricu ne važe.

Sindikat odlučio: Ne odustajemo! Veliki protest prosvjetara održat će se 14. februara u Sarajevu!

Sindikat odlučio: Ne odustajemo! Veliki protest prosvjetara održat će se 14. februara u Sarajevu!

Postavlja se pitanje zašto baš u ovom momentu ministrica pokušava na jedan vrlo perfidan i podmukao način diskreditovati Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOIO KS, a samim tim i sve odgajatelje i prosvjetne radnike u Kantonu Sarajevo?

Da li je to zbog protesta koji ovaj Sindikat namjerava organizovati 14. februara 2024. godine i ukoliko se ne udovolji zahtjevima Sindikata, svih ostalih sindikalnih aktivnosti, ostavljamo na ocjenu javnosti.

U konačnici, ovakva i slična podmetanja su prejeftina da bi ovaj Sindikat pao pod utjecaj. Predlažemo da ministrica sljedeći put bude kreativnija, možda i privuče nekom pažnju.

Također, s obzirom da je ministrica na jučerašnjem pressu nešto toplo preporučila, ali nam ni nakon nekoliko preslušavanja nije jasno šta, mi joj ovim putem toplo preporučujemo da se, umjesto bavljenja strukturom i nadležnostima Sindikata, bavi zahtjevima zbog kojih odgajatelji i prosvjetni radnici namjeravaju u Kantonu Sarajevo, uz značajnu podršku ostalih kolega, izaći na proteste 14. februara 2024. godine.

I da, provjerili smo, ovo saopštenje je u skladu sa Statutom", napisao je Saudin Sivro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije