Sindikat odlučio: Ne odustajemo! Veliki protest prosvjetara održat će se 14. februara u Sarajevu!

5
Radiosarajevo.ba
Sindikat odlučio: Ne odustajemo! Veliki protest prosvjetara održat će se 14. februara u Sarajevu!
Radiosarajevo.ba / Saudin Sivro

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo odlučio je da će ipak održati štrajk prosvjetara u Sarajevu, najavljen za 14. februar.

"Nakon detaljnog razmatranja jučerašnjeg odgovora Vlade Kantona Sarajevo, koji je pripremila ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, na naših 12 zahtjeva koji su definisani Odlukom o provedenom trodnevnom dvosatnom štrajku upozorenja u ustanovama predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja i koji su definisani Odlukom o organizovanju i održavanju protestnog skupa 14.02.2024. godine pod motom 'Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja', članove i članove organa Sindikata smo pitali: 'Imajući u vidu da Vlada Kantona Sarajevo nije udovoljila najbitnijim zahtjevima Sindikata, da li Sindikat treba nastaviti sa pripremama za proteste 14. februara i pripremama za generalni štrajk?'

Donesena je jednoglasna odluka: Idemo do kraja boriti se za djecu i radnike!

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Dakle, radnici u ustanovama predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja i njihovi sindikalni predstavnici se nisu prodali za 10 posto i ostali su principijelni i posvećeni borbi za djecu i prava radnika.

U srijedu, 14. februara 2024. godine će biti protesti prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo na kojima se očekuje 1000 – 1500 učesnika; 8. februara 2024. godine će nadležnim organima, u skladu sa zakonom, biti najavljen skup. Doći će na protestni skup prosvjetni radnici iz cijele BiH i regiona i svi oni koji podržavaju borbu Sindikata za obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja. Ako se do 14.02.2024. godine ne udovolji svim zahtjevima Sindikata, vjerovatno će 14.02.2024. godine učesnici protesta imati i 13. zahtjev koji će biti odlična pretpostavka da se brzo riješi svih 12 zahtjeva.

Sindikat od danas pokreće konkretne aktivnosti oko organizacije generalnog štrajka (potpune obustave rada) u vtićima i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo i javno poziva Vladu Kantona Sarajevo da se sljedeće sedmice počne sa procesom mirenja koji, u skladu sa zakonom, može trajati maksimalno 30 dana. Dostavit ćemo im i zvanični pisani zahtjev", saopćeno je, između ostalog, u saopćenju koje je potpisao predsjednik ovog sindikata Saudin Sivro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije