Saudin Sivro: 'Standardi da se vrate, a ministrica da ode'

4
Radiosarajevo.ba
Saudin Sivro: 'Standardi da se vrate, a ministrica da ode'
Radiosarajevo.ba / Saudin Sivro

Vlada Kantona Sarajevo je 12. februara 2024. godine iskazala čvrsto opredjeljenje da će voditi socijalni dijalog sa Sindikatom i poboljšavati prava radnika u obrazovanju a zbog navedenog, između ostalog, u Kantonu Sarajevo nije održan veliki protestni skup pod motom „Obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja“ koji je bio najavljen i pripremljen za 14.02.2024. godine, navodi se u saopćenju koje je potpisao Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

"Sindikat je poštujući dogovor od 12. februara 2024. godine Vladi Kantona Sarajevo 14.02.2024. godine Sindikat je uputio molbu za sastanak i dostavio konkretne primjedbe na tekst prijedloga Pedagoških standarda i normativa za osnovnu školu.

U navedenom dopisu Sindikat je naglasio da, ukoliko Pedagoški standardi i normativi koje predlaže ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović budu usvojeni od strane Vlade Kantona Sarajevo, prestat će da važi dogovor između Vlade i Sindikata od 12.02.2024. godine.

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Na telefonskoj sjednici ove sedmice Vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog i insistiranje ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naide Hota-Muminović, usvojila Pedagoške standarde i normative za osnovnu školu kojim su mnoga stečena prava radnika u osnovnim školama umanjena a neka u potpunosti ukinuta.

Sama činjenica da je Vlada Kantona Sarajevo jedan od najbitnijih dokumenata u obrazovanju usvojila „iza zatvorenih vrata“, telefonskim putem i „preko noći“ dovoljno govori o cijeloj situaciji u kojoj se nalaze prosvjetni radnici i obrazovanje u cjelini u Kantonu Sarajevo.

Dakle, Vlada Kantona Sarajevo je jednostrano prekršila postignuti dogovor zbog čega, između ostalog, Sindikat od danas počinje sa pripremama za sve sindikalne aktivnosti i traži da se:

1. Usvojeni Pedagoški standardi i normativi za osnovne škole kojima su ugrožena stečena prava radnika odmah stave van snage,

2. Zaustave administrativne reforme koje od prosvjetnih radnika prave obične pisare,

Ništa od štrajka: Postignut dogovor, Nihad Uk i Saudin Sivro stavili potpise

Ništa od štrajka: Postignut dogovor, Nihad Uk i Saudin Sivro stavili potpise

3. Donesu bolji propisi, nastavni planovi i programi i udžbenici koji će se kontinuirano prilagođavati i unaprjeđivati u skladu sa potrebama modernog obrazovanja, a posebno sa potrebama djece, učenika, radnika, tržišta rada i najnovijih tehnologija uz obavezno učešće i uvažavanje stavova radnika, poslodavaca i poduzetnika i

4. Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo koja je ugrozila stečena prava prosvjetnih radnika podnese ostavku.

U prilogu ovog saopštenja dostavljamo dopis broj: 529/24 koji je 14. februara 2024. godine Sindikat sa prilozima dostavio Vladi Kantona Sarajevo.

O protestima, štrajkovima, bojkotima i drugim aktivnostima Sindikata koji će uslijediti nakon objavljivanja Pedagoških standarda i normativa za osnovnu školu u Službenim novinama Kantona Sarajevo javnost i članstvo će biti blagovremeno informisano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije