Saznajemo | Saudin Sivro otkrio kada kreće sa štrajkom upozorenja - 'Ovo su četiri ključna zahtjeva'

7
A. M.
Saznajemo | Saudin Sivro otkrio kada kreće sa štrajkom upozorenja - 'Ovo su četiri ključna zahtjeva'
Radiosarajevo.ba / Saudin Sivro

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine najavio je štrajk upozorenja koji će početi u srijedu, 17. aprila, na području Kantona Sarajevo, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Saudin Sivro, predsjednik ovog sindikata, za naš portal istaknuo je četiri ključna zahtjeva koji su postavljeni vlastima.

Prvi zahtjev je stavljanje van snage tehnoloških standarda i normativa za osnovnu školu, smatrajući da ti standardi ugrožavaju prava prosvjetnih radnika. Drugi zahtjev je ostavka ministrice za obrazovanje Kantona Sarajevo, koja je optužena za ugrožavanje prava radnika. Treći zahtjev je zaustavljanje administrativnih reformi koje, prema Sindikatu, prosvjetne radnike svode na obične pisare. Četvrti zahtjev je usmjeren prema donošenju boljih propisa, nastavnih planova, programa i udžbenika koji će se kontinuirano prilagođavati potrebama modernog obrazovanja.

Profesor Rosensaft osudio izjave izraelskog ambasadora o Srebrenici

Profesor Rosensaft osudio izjave izraelskog ambasadora o Srebrenici

"Mi smo odluku o štrajku donijeli prije mjesec, obavijestili smo vladu, ministarstvo, direktore škola i izvršili konsultacije sa sindikalnim povjerenicima. U januaru smo prikupili potpise 2.511 prosvjetnih radnika koji su potpisali da ne žele ovakve standarde koji su nažalost usvojeni.

Kada smo u februaru potpisali kolektivni ugovor, tada smo imali 12 zahtjeva i odustali smo od ostalih jer se Vlada KS obavezala na socijalni dijalog i da neće uvažavati prava radnika. Nažalost, 5. marta su prekršili taj dogovor i mi smo onda odlučili da pristupimo organizaciji štrajka upozorenja", kaže Saudin Sivro za naš portal.

Najvjerovatnije, poslije štrajka upozorenja, u maju, će uslijediti ostale aktivnosti, na zaštiti prava radnika...

"Ovih dana sumiramo podatke koje ćemo na pres konferenciji iznijeti u javnost, koliko je radnika iskazano kroz jednu nezakonitu proceduru, kao tehnološki višak.

Ono što zabrinjava jeste što po tim novim standardima uduplao se broj radnih pozicija, a ti standardi ne samo da podrazumjevaju ugrožavanje prava radnika nego znače i dodatna više milionska izdvajanja iz budžeta KS. Naše prve procjene su da bi za realizaciju tih standarda trebalo izdvojiti preko 11 miliona KM.

Pokrenuli smo također i proceduru mirom rješavanja spora prije organizacije štrajka, zbog toga što je Vlada KS prekršila kolektivni ugovor, iskazala je tehnološki višak, a da prethodno nije sa članom 109. sa Sindikatom dogovorila kako će se zbrinuti tehnološki višak", izjavio je Sivro za portal Radiosarajevo.ba.

Saudin Sivro: 'Vrijeme je za uzbunu. Učenici u školama u Sarajevu koriste snus i nikotinske vrećice'

Saudin Sivro: 'Vrijeme je za uzbunu. Učenici u školama u Sarajevu koriste snus i nikotinske vrećice'

Sivro je, također, istaknuo apsurdnosti koje primjećuju u novim pravilnicima, kao što je primjer sekretara ministarstva koji više ne mora biti pravnik, što Sindikat smatra nesigurnim i nezakonitim.

"Ovih dana svjedočimo nečemu što je poprilično apsurdno, nezakonito, nenormalno, danas smo ušli u posjed novog pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u ministarstvu gdje se za sekretara ministarstva ne mora biti pravnik, što smatramo da je također jedna vrsta nesigurnosti, jer šta da očekuju prosvjetni radnici, direktori, pravnici od minstarstva u kojem će sekretar ministarstva moći biti neko ko nije pravnik", rekao je Saudin Sivro za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije