Oglasio se ministar Admir Katica: Zašto se vrši ovoliki pritisak na policiju i MUP Kantona Sarajevo?

18
Radiosarajevo.ba
Oglasio se ministar Admir Katica: Zašto se vrši ovoliki pritisak na policiju i MUP Kantona Sarajevo?
Foto: AA / Admir Katica

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, oglasio se danas, 18. marta, saopćenjem za javnost.

Saopćenje je uslijedilo nakon što se sinoć (ponovo) dogodila pucnjava u kojoj je ranjen maloljetnik, a prethodno i napad na ženu, što je počinilo više osoba. 

Šta o svemu kaže Katica, čitajte u saopćenju koje objavljujemo u cijelosti:

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

"Poštovani građani,

prethodnog vikenda desili su se događaji koji su doprinijeli narušavanju osjećaja sigurnosti građana, te vas želim informisati da su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo Uprave policije intenzivno radili i rade na rasvjetljavanju svih događaja i okolnosti.

Povodom događaja koji se desio sinoć u ulici Muse Ćazima Ćatića, a kojom prilikom je usljed upotrebe vatrenog oružja lakše tjelesne povrede zadobio maloljetnik, pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo intenzivno rade na rasvjetljavanju svih okolnosti ovog događaja. Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo obavještavat će javnost o poduzetim mjerama u skladu sa odobrenjima postupajućeg tužioca.

Okerić: Iako su najistureniji, MUP KS i Uprava policije KS nisu jedini akteri u kreiranju sigurnosti

Okerić: Iako su najistureniji, MUP KS i Uprava policije KS nisu jedini akteri u kreiranju sigurnosti

Također, ističem da je jučerašnji slučaj na Grbavici koji je okarakterisan kao napad 4 NN osobe na žensku osobu, u potpunosti rasvijetljen i da se radilo o krivičnom djelu nasilničkog ponašanja unutar jedne višečlane porodice uzrokovanom pokušajem prisilne udaje.

Zbog subjektivnog osjećaja javnosti o narušenoj sigurnosnoj situaciji i činjenice da se u javnosti često pojavljuju dezinformacije, nisam zadovoljan trenutnim stanjem, ali ne dozvoljavam da se isključiva odgovornost pripisuje MUP-u Kantona Sarajevo - Upravi policije. Objektivno gledajući, MUP KS – Uprava policije ima pokazatelje, statističke podatke, koji se odnose na različite vrste krivičnih djela, a koji pokazuju pozitivne pomake i dobre rezultate.

Pitanje koje svi trebamo postaviti je zašto se vrši ovoliki pritisak na policiju i MUP Kantona Sarajevo, a ne i na druge faktore u društvu odgovorne za narušenu sigurnosnu situaciju?

SAOPĆENJE ZA JAVNOST Poštovani građani, prethodnog vikenda desili su se događaji koji su doprinijeli narušavanju...

Posted by Admir Katica on Monday, March 18, 2024

Policija nema neriješenih krivičnih djela ubistava, smanjen je ukupni broj krivičnih djela na području Kantona Sarajevo, a sve slučajeve koji su posljednjih mjeseci u fokusu javnosti policija je također rasvijetila, uhapsila počinioce i predala tužilaštvima. Od početka ove godine zabilježeno je osam krivičnih djela sa upotrebom vatrenog oružja. U sedam slučajeva počinioci su identifikovani, pronađeni, lišeni slobode i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost tužilaštva, dok je osmi slučaj od 17. marta 2024.godine i radi se na njegovom rasvjetljavanju.

No, i pored toga, u javnosti se nameće narativ krivice i odgovornosti policije u Kantonu Sarajevo za sve što je loše, iako je policija Kantona Sarajevo uvijek prva tamo gdje se nešto desi, rasvjetljava krivična djela, hapsi počinioce, sprječava krivična djela. Zašto se neko odlučuje da počini krivično djelo je mnogo kompleksnije pitanje i ne rješava ga policija.

Kao društvo, trebali bi se više baviti odgovornošću tužilaštava, ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, sudova, centara za socijalni rad i odgojnih institucija koje bi trebale odgovoriti na pitanja zašto se pojedinci devijantno ponašaju, zašto su na ulici, zašto je zakazala porodica kao osnovna ćelija društva, zašto ne postoji saobraćajna kultura i tako dalje... Zašto nemamo Zakon o probacijskog službi koji bi nam dao alate da se borimo protiv povratnika u činjenju krivičnih djela, odnosno kriminalnog povrata koji predstavlja društveno opasnu pojavu jer, evidentno je da policija hapsi počinioce, sud kažnjava, ali po izlasku oni nastavljaju činiti krivična djela. Ako zaista želimo poboljšanje sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo, potrebna je dublja analiza uzroka kriminaliteta, a posebno krivičnih djela sa elementima nasilja", naveo je Admir Katica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije