Okerić: Iako su najistureniji, MUP KS i Uprava policije KS nisu jedini akteri u kreiranju sigurnosti

5
FENA
Okerić: Iako su najistureniji, MUP KS i Uprava policije KS nisu jedini akteri u kreiranju sigurnosti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elvedin Okerić

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik Komisije za sigurnost Elvedin Okerić kazao je da su posljednja dešavanja u vezi sigurnosne situacije uznemirila građane te da je Kolegij Skupštine zatražio informaciju od institucija koje su bile zadužene za implementaciju zaključaka sa prošle tematske sjednice o sigurnosti u saobraćaju.

Po pitanju zakazivanja nove tematske sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, dodao je Okerić, Kolegij Skupštine će sutra održati sjednicu na kojoj će razmatrati do sada prikupljene informacije i zatražiti od ostalih nadležnih institucija koje još nisu dostavile informacije da to učine, jer od njihovog rada ovisi stanje sigurnosti u Kantonu Sarajevo.

"Kolegij Skupštine KS neće poduzimati nikakve ad hoc aktivnosti iz nadležnosti zakonodavne vlasti vezane za sigurnost na osnovu procjene pojedinaca, bez obzira da li dolaze iz opozicije ili skupštinske većine i vladajuće koalicije ili intenziviranog izvještavanja pojedinih medija, već isključivo na osnovu informacija nadležnih institucija u KS i preporuka struke", kazao je Okerić.

Objavljena prognoza do 7. juna: Do kad će trajati kišno vrijeme, a kad dolaze temperature iznad 30°C

Objavljena prognoza do 7. juna: Do kad će trajati kišno vrijeme, a kad dolaze temperature iznad 30°C

Istakao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova KS i Uprava policije KS, iako najistureniji, nisu jedini akteri u kreiranju sigurnosnog ambijenta i ne mogu ga samostalno osigurati.

"Kantonalno tužilaštvo, sudovi i pojedina resorna ministarstva u Vladi Kantona Sarajevo također aktivno učestvuju u  kreiranju opšte sigurnosne situacije", kazao je.

Zbog toga, Okerić smatra važnim da svi oni informišu Kolegij Skupštine o poduzetim aktivnostima, kako bi se, u zavisnosti od sadržaja i složenosti materije, pristupilo planiranju tematske sjednice, na kojoj bi se diskutovalo o svim uzrocima i  problemima koji se odražavaju na sigurnost na području Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije