Izdvojena pomoć za zakupce na pijaci Kvadrant: Ko će dobiti 5.000 KM, a ko 1.500 KM?

0
Radiosarajevo.ba
Izdvojena pomoć za zakupce na pijaci Kvadrant: Ko će dobiti 5.000 KM, a ko 1.500 KM?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Požar na pijaci Kvadrant

Štab civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo na jučer održanoj sjednici donio je Odluku o dodjeli interventnih sredstava obrtnicima/trgovcima koji su pretrpjeli štetu u požaru na pijaci 'Kvadrant' na Otoci, 5. novembra 2023. godine, nakon što je Komisija za procjenu šteta Općine Novi Grad Sarajevo izvršila preliminarnu procjenu štete pričinjene na objektima (boksovima) i robi.

Štab je odlučio da se vlasnicima objekata čiji su boksovi izgorjeli dodijele sredstva u iznosu od 5.000 KM, a onima koji su pretrpjeli djelomično oštećenje po 1.500 KM.

Kako je kazao predsjednik Komisije Ferid Nakić utvrđeno je da je totalna šteta nastala na 40 objekata, a da je 18 objekata djelimično oštećeno.

Foto koji će vam uljepšati dan: Pas pronašao zanimljiv način da se rashladi

Foto koji će vam uljepšati dan: Pas pronašao zanimljiv način da se rashladi

Imajući u vidu činjenicu da su vlasnici objekata i robe koja je stradala u požaru ostvarivali osnovne prihode za život, Općina Novi Grad Sarajevo je rebalansom budžeta osigurala 200.000 KM kako bi se tim ljudima pomoglo da prevaziđu period dok se njihovi boksovi ne stave u funkciju i dok oni ne počnu ponovo raditi.

Nakić je također kazao da je Komisija za mjesec završila preliminarnu procjenu štete na objektima, te da je Službi civilne zaštite pristiglo 58 zahtjeva.

Izdvojeno 300.000 KM: Vlada KS odlučila kako će pomoći zakupcima na pijaci Kvadrant

Izdvojeno 300.000 KM: Vlada KS odlučila kako će pomoći zakupcima na pijaci Kvadrant

"Zahtjevi su podijeljeni po zoni požara i po stepenu oštećenja. 40 objekata sa 85 boksova je svrstano u kategoriju totalno uništenih, a 18 podnosilaca sa 49 boksova, u kategoriju djelimično ostećenih. Budući da je bilo teško procjeniti štetu po Uredbi o jedinstvenoj metodologiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća bilo je neophodno da vlasnici objekata dostave spisak oštećene robe, međutim njihov spisak nije bio realan pa smo se poslužili cijenama sa drugih pijaca i umanjenjem koeficijenta kako bi to bilo realno, tako da je sveukupna procijenjena šteta za 134 boksa 719.633 KM, a kada se to podijeli sa ovom sumom, dobije se prosjek od oko 5.300 KM po boksu", objasnio je Nakić.

Međutim, Štab je smatrao da nije realno da se isti iznos dodijeli onima čiji su objekti u potpunosti izgorjeli i onima čija roba nije izgorjela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije