Izdvojeno 300.000 KM: Vlada KS odlučila kako će pomoći zakupcima na pijaci Kvadrant

1
Radiosarajevo.ba
Izdvojeno 300.000 KM: Vlada KS odlučila kako će pomoći zakupcima na pijaci Kvadrant
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Pijaca Kvadrant nakon požara

Kao što je i obećano nakon požara na pijaci Kvadrant, Vlada Kantona Sarajevo je uložila ogromne napore za pronalaženje najefikasnijeg modaliteta za pomoć zakupcima koji su pretrpjeli štetu. Tako je na sjednici Vlade KS usvojen Program, koji ima za cilj pomoći zakupcima da se što lakše izbore s posljedicama požara koji ih je zadesio. 

Programom je predviđeno da Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavi javni poziv na koji će zakupci, a po spisku dostavljenom iz KJKP „Tržnice-pijace Sarajevo“, moći aplicirati i ostvariti prava na novčanu pomoć. 

Zakupci obuhvaćeni Programom će moći dobiti sredstva u iznosu do tri najniže plate u Federaciji BiH sa svim porezima i doprinosima, što ne prelazi iznos od 3.053 KM po uposleniku. 

Sivro poslao otvoreno pismo roditeljima i starateljima učenika: Uvjereni smo da smo na istoj strani

Sivro poslao otvoreno pismo roditeljima i starateljima učenika: Uvjereni smo da smo na istoj strani

Sredstva koja dobiju nakon provođenja javnog poziva, zakupci su dužni pravdati Ministarstvu privrede KS, a mogu ih utrošiti za troškove nužne za redovno poslovanje, kao što su nabavka roba i usluga, operativni troškovi, kao i plaće radnicima. 

Pijaca Kvadrant nakon požara
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Pijaca Kvadrant nakon požara

Program je kreiran s ciljem očuvanja postojećih radnih mjesta, kako ni jedan poslodavac ne bi bio primoran dati otkaze radnicima, te da se u što kraćem periodu nastavi s poslovanjem na ovoj lokaciji. 

Javni poziv će biti objavljen u što kraćem roku na internetskoj stranici Ministarstva privrede KS.  

Osim toga, Vlada KS će svim zakupcima subvencionirati i troškove zakupa prostora za prvih šest mjeseci u narednoj godini. Bit će izdvojeno 300.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije