Oni žele promjene, oni žele bolje

3
Radiosarajevo.ba
Oni žele promjene, oni žele bolje

Nemamo iskustva, ne možemo ništa promijeniti, sistem je prekomplikovan da se uključimo, jedino je bolje ako probamo negdje drugo – poruke su i razmišljanja brojnih mladih generacije širom Bosne i Hercegovine koje se nažalost sve više uzimaju zdravo za gotovo. Najbolji i najučinkovitiji put do promjena stavova, brisanja predrasuda i ostvarenja novih ciljeva donose upravo mladi.

Program zadržavanja mladih u BiH – opšta mobilizacija! projekat je koji provode PRONI – Centar za omladinski razvoj i UG Nešto više,  uz podršku Evropske unije, s ciljem osnaživanja omladinskih organizacija, aktivnijeg učešća mladih u procesu reformi obrazovanja te stvaranja novih prilika za zapošljavanje. Projekat, od mladih za mlade, nastoji stvoriti mrežu mladih stručnjaka i predstavnika zagovaranja za zapošljavanje i obrazovanje, osnažiti omladinske organizacije civilnog društva i podržati njihovo učešće u donošenju odluka, izradi politika i strategija, unaprijediti pravni i politički odnos prema mladima te svakako povećati svijesti o važnosti gubitka populacije mladih u ovoj državi.

Kroz ovaj projekat mi želimo mladima pružiti priliku, a ono što tražimo od njih i što je poruka za mlade – dajte priliku Bosni i Hercegovini!“, ističe Dejan Rađen iz PRONI-ja. Zahvaljujući projektu, 80 mladih iz pet lokalnih zajednica prošlo je obuku za identifikovanje, kreiranje i vođenje kampanje javnog zagovaranja kako bi se povezali sa svojim vršnjacima iz drugih mjesta, te tako udruženi mogli da kreiraju i postave dnevni red za pregovore o njima značajnim temama sa donosiocima odluka u svojim zajednicama, ali i državi. David Ugren iz Srpca, jedan od učesnika programa, kaže:

„Mislim da je učešće mladih veoma važna stvar, pogotovo što se tiče naše države jer se nekako nalazimo u situaciji gdje smo konstatno okruženi različitim faktorima koji nam govore da ne možemo baš mnogo da utičemo na promjene u našem sistemu. Kao učesnik ove akademije naučio sam kako da identifikujem razne probleme u našem društvu unutar države i da ih izolujemo i nađemo način da ih riješimo.“

EBRD predstavio Izvještaj o tranziciji: Fokus na zelenoj ekonomiji i ekonomskom razvoju BiH

EBRD predstavio Izvještaj o tranziciji: Fokus na zelenoj ekonomiji i ekonomskom razvoju BiH

Mladi koji su učestvovali na radionicama i obukama saglasni su da je za stabilno i demokratsko društvo neophodna izgradnja demokratske političke kulture što se može postići kroz edukacije, osnaživanje i osvještavanje mladih da oni trebaju biti nosioci promjena i aktivni članovi svojih zajednica.

Marijana Vukmirica, učenica akademije za mlade kaže:

„Bitno je da nekako razbijemo predrasude da smo mi kao pojedinci nemoćni, pasivni, da smo samo kap u moru i da ne možemo utjecati na donosioce odluka. 
Mi nismo tu zbog vlasti, vlast je tu zbog nas, a na ovaj način smo mladim ljudima pokazali kako kroz kreiranje i sprovođenje kampanja javnog zagovaranja oni mogu da identifikuju probleme i da zajedno, udružujući se sa drugim ljudima, utiču da se ti problemi i riješe.

Brojnim i raznolikim projektnim aktivnostima, uključujući uspostavljanje mreže omladinskih organizacija, stvaranje web alata za online konsultacije mladih, organizovanje 15 radionica za 300 mladih osoba na teme zagovaračkih kampanje, istraživanjem i anketiranjem, mladi nastoje teme obrazovanja i zapošljavanja vratiti na dnevni red kao teme koji su među najbitnijim za ostanak mladih u svojoj zemlji. David Pavlović kaže da vjeruje da je to moguće, ukoliko mladi zajedno rade na ostvarenju svojih ciljeva:

Projekat Opšta mobilizacija je jedan od projekata međusobnog umrežavanja mladih iz Bosne i Hercegovine koji imaju slične probleme i koji zajednički rade na njihovom rješavanju. To su mladi ljudi koji se bore da ostanu u Bosni i Hercegovini s ciljem razvoja boljeg društva ovdje kod nas i nadam se da će ovaj projekat pomoći mnogim mladima da dođu do svog rješenja, do konačnog cilja.“

Znamo šta trebamo, imamo vještine i znanja kako riješiti probleme, znamo s kim treba da sarađujemo, znamo da nas slušaju i uvažavaju i znamo da zajedno radimo na boljoj, evropskoj budućnosti naše države – nadamo se da će ovo biti poruke koje će biti dio svakodnevnice bh mladih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije