Samopouzdanje i osmijeh na lice ubiranjem plodova vlastitog rada

0
Radiosarajevo.ba
Samopouzdanje i osmijeh na lice ubiranjem plodova vlastitog rada
EU info centar / Vedri osmjeh

Društvo jednakih mogućnosti za sve građane moguće je uz predani rad i zalaganje svih uključenih u zaštitu, očuvanje i promociju ljudskih prava. Pojedinci, udruženja i institucije širom Bosne i Hercegovine sarađuju sa lokalnim zajednicama kako bi osobama sa invaliditetom i drugim ranjivim kategorijama građana osigurale nove mogućnosti.

Udruženje Vedri osmijeh iz Mostara okuplja stotinjak članova s misijom poboljšanja uslova života i ostvarenja jednakopravnosti za osobe s invaliditetom, naročito punoljetne osobe koje nisu uključene u društvene tokove. Učenjem o poljoprivrednoj proizvodnji, radom u plastenicima, obukama sa stručnjacima, mladi i osobe sa poteškoćama uče o uzgoju voća i povrća, ljekovitog bilja i proizvodnji proizvoda od onoga što sami uzgoje, ističe Danijela Kegelj iz Vedrog osmijeha.

„Djeca su educirana u oblasti uzgoja povrća, voća, eko bilja, i ono što je za njih značajno jeste da su stekli novo samopouzdanje da mogu učiti nove stvari. Osim toga, najveća korist projekta je što smo nadogradili naš plastenik, postavili vanjske gredice i dodatno uljepšali okoliš Vedrog osmijeha,“ ističe Kegelj.

Pored direktne i očigledne koristi za članove udruženja kroz sticanje novih znanja i vještina, rad u plasteniku i proizvodnju proizvoda od voća, povrća i bilja koje sami uzgoje, provođenjem ovakvih projekata uz podršku Evropske unije, Vedri osmijeh pruža i šansu za samoodržanje i napredak kroz zaradu od prodaje proizvoda iz vlastitog uzgoja.

Meteorolozi najavili veliku promjenu vremena: Stiže osjetno zatopljenje i lokalno ljetne temperature

Meteorolozi najavili veliku promjenu vremena: Stiže osjetno zatopljenje i lokalno ljetne temperature

Žana Kvesić već deset godina član je udruge Vedri osmijeh, a kako sama kaže, znači joj svaki dan proveden u plasteniku, kao i mladoj Angelini Mihaljević. 

„Sjećam se kad sam išla kod Sanje i Muhameda, učili smo o raznoraznom voću i povrću, kako se sadi kako se zalijeva. Učili smo kako se suši čaj, u kojem voću i povrću ima najviše vitamina, naučila sam kako se pravi bioenzim,“ naglašava Angelina.

Obukama iz socijalnog menadžementa i socijalnog preduzetništva, unapređenjem zagovaračkih aktivnosti, jačanjem mreža udruženja osoba sa invaliditetom podržavaju se održiva i sistemska rješenja aktivnog uključivanja osoba sa invaliditetom u lokalne zajednice i društvo. Učenjem novih vještina, jačanjem samopouzdanja i samostalnosti, otvaraju se mnogobrojne prilike i mogućnosti za vraćanje osmijeha na lice onima koje često ne vidimo niti čujemo, a od kojih možemo mnogo naučiti. Evropska unija kontinuirano i predano podržava takve napore kako bi se osiguralo uvažavanje ljudskih prava i obezbijedile nove prilike za ravnopravno učešće u društvu.Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije