Saradnjom mladih za čišći okoliš i održivi turizam

1
Radiosarajevo.ba
Saradnjom mladih za čišći okoliš i održivi turizam
Foto: EU info centar / Lucija Kvesić

Na mladima ne ostaje samo planeta, ostaju obaveze i naslijeđe prethodnih generacija kako bi obezbijedili siguran, čist i zdrav okoliš za sebe i za buduće generacije. Mladi širom Bosne i Hercegovine, regiona i Evrope postaju sve više aktivni i glasni u podizanju svijesti o neophodnosti brige o okolišu, pravilnom odlaganju otpada, energetskoj efikasnosti i osnaživanju privrede. Evropska unija se obavezala da će Evropa postati prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. godine, a kako je put do tog ambicioznog cilja dug, EU kroz projekte, inicijative i legislativnu potporu pomaže državama širom kontinenta da se što prije i što uspješnije približe tom cilju.

Mladi iz Bokokotorskog zaljeva i Kantona 10, kroz prekogranični projekat YOUth Drive primjer su uspješnih aktivnosti o podizanju svijesti o pravilnom upravljanju otpadom i osnaživanju zakonodavaca na djelovanje. 

Aktivnosti koje su provedene su analiza stanja na terenu po pitanju vodotokova, analiza divljih deponija i prva stanica na području Kantona 10 i Bokokotorskog zaljeva koja se bavi pitanjem okoliša, te je nastala interaktivna mapa divljih deponija gdje naši građani mogu prijaviti divlje deponije. U okviru projekta je uklonjen veliki broj divljih deponija i naredne će se ukloniti kroz dogovor sa lokalnom zajednicom koja je prepoznala ovaj projekat kao koristan i bitan - naglašava Lucija Kvesić, voditeljica projekta.

Uklanjanjem divljih deponija i podizanjem svijesti o njihovoj štetnosti po okoliš, ali i zdravlje građana i razvoj turističkog potencijala regiona, projekat je uspješno sarađivao sa lokalnim zajednicama, koje će zahvaljujući njihovom zalaganju imati razvijene mehanizme za dalju uspješnu borbu protiv nepravilnog uklanjanja otpada. Ne zanemarujući i važnost pravilnog skladištenja elektronskog otpada, podijeljeno je tri stotine i dvadeset kanti na stotinu šezdeset lokacija, u sedam lokalnih zajednica koje sudjeluju u projektu.

EURO 2024 | Španija promašila bezbroj šansi i na kraju slavila autogolom Califiorija

EURO 2024 | Španija promašila bezbroj šansi i na kraju slavila autogolom Califiorija

Dok odrasli i predstavnici lokalnih uprava razgovaraju sa stručnjacima i traže rješenja, najmlađi učesnici projekta učestvuju u eko radionicama o reciklaži, akcijama čišćenja i edukacijama o važnosti pravilnog upravljanja otpadom. U projektu učestvuju 192 škole te se vrše edukacije za učenike od šestog do devetog razreda i učenike srednjih škola. Mladi nastavljaju iskazivati želju da doprinesu očuvanju okoliša, ali i podizanju svijesti o potrebi očuvanja prirode. Po povratku u školske klupe, dočekat će ih i nove pametne ploče koje su u okviru projekta donirane osnovnim školama, kako bi se  unaprijedio i modernizovao školski sistem te omogućilo mladima da razvijaju svoje vještine i sposobnosti ukorak s vremenom.

Uspješnosti projekta svjedoče i sporazumi o podršci i finansiranju koje su potpisale lokalne uprave Ljubuškog, Gruda, Posušja i Širokog brijega, kako bi se osigurao zajednički i sistemski rad na rješavanju ovih izazova. Uspješnom saradnjom nevladinih organizacija i mladih iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, organizovanjem brojnih aktivnosti za mlade, kao i predstavnike lokalnih zajednica i stručnjake, projekat nastoji stvoriti preduvjete za unapređenje i dorađivanje postojećih zakonskih regulativa u oblasti zaštite okoliša i upravljanja otpadom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije