Odlučimo da ponovo bude normalno

1
Radiosarajevo.ba
Odlučimo da ponovo bude normalno
Foto: EU Periskop / Anisa Olovčić

Suočeni sa nesvakidašnjim izazovima i promjenama kako na lokalnom tako i na globalnom nivou, poput svih ljudi širom svijeta i građani Bosne i Hercegovine se već skoro dvije godine od početka pandemije nadaju nekom zvaničnom kraju, povratku u normalno i zamišljaju kako će život nakon pandemije izgledati. I dok možemo zamišljati kako bi taj normalan život izgledao, neophodno je preduzeti sve potrebne korake kako bi se obezbijedila sigurna budućnost. Tim Evropa, tj. Evropska unija i njene zemlje članice, do sada su isporučile više od milion i tri stotine doza vakcina za Bosnu i Hercegovinu kako bi se povećao broj potpuno vakcinisanih građana.

Anisa Olovčić, medicinska sestra na COVID odjelu, jedna od nedvojbenih heroina našeg vremena, prenosi svoje iskustvo vakcinacije i važnosti poduzimanja ovog koraka za sigurnost svih građana. 

Vakcinisala sam se prije mjesec dana kao i sve moje kolege najprije zbog posla kojim se bavim, a zatim i zbog moje porodice. Teško je raditi na ovom odjelu. Kad volite ljude i kad volite pacijente, teško vam pada da svakodnevno gledate njihovu borbu za život, za zrak. Moje kolege i ja ulažemo velike napore da pacijentima pomognemo i olakšamo bol, a to ostavlja psihičke posljedice i na nas. S obzirom da nemamo dovoljan broj zdravstvenih radnika, u vakcinaciji vidimo spas, jer nemamo taj luksuz da se razbolimo pa da nema ko da brine o pacijentima - ističe Olovčić.

Medicinski radnici i osoblje, kao i svi ostali koji su i u najtežim trenucima svaki dan odlazili na posao i brinuli o tome da svi dobiju potrebnu njegu, da smo svaki dan obaviješteni o najnovijim događanjima, da možemo kupiti osnovne namirnice, dobiti poštu, imati čiste parkove kako bismo mogli provesti dragocijeno vrijeme na svježem zraku, i bezbroj drugih koji nikada nisu prekidali svoje obaveze kako bi svi ostali mogli nastaviti živjeti normalno, trebaju podršku.

Na Bjelašnici i jutros minusi: Objavljeno i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

Na Bjelašnici i jutros minusi: Objavljeno i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

Anisa Olovčić jedna je od mnogih koji su do vakcinacije izbjegavali kontakte sa porodicom, starijim osobama i rizičnim grupama.

Nakon sto smo se obje vakcinisale, strah i dalje postoji zbog prirode mog posla, ali je sada bar mogu  posjetiti da popijemo kafu zajedno. Ostaje mi želja da je bez straha zagrlim i poljubim. Da dovedem moje kćerke kod nje i da provode vrijeme sa svojom nanom kao u stara dobra vremena.

Iako je budućnost neizvjesna i nesigurna, slušanjem savjeta stručnjakai brigom o svojim najbližima, naročito rizičnim skupinama, normalno se može realizovati, ne samo zamišljati. 

Nakon trećeg vala i sa početkom masovne vakcinacije, maštamo da se vratimo na staro, međutim nama medicinarima treba više vremena da se oporavimo, Još uvijek smo u mislima sa pacijentima koji su umrli, ne mogu da ih zaboravim. Ja hoću, ali ne mogu. Proživjeli smo pakao i vidjeli kako cijele porodice nestaju. Kada se vratim s posla maštam kako idem na odmor sa svojom porodicom na neku daleku destinaciju, kao pravimo zajedno kule od pijeska i kupamo se u moru.  Nakon vakcinacije, ta slika u mojoj glavi je sada sve realnija. Vakcinacija nije više stvar pojedinca, ovo je stvar mase i to nam je jedini spas - dodaje Olovčić.

Evropska unija je za Bosnu i Hercegovinu osigurala ukupno 95 miliona eura bespovratnih sredstava kao pomoć u borbi protiv Covida-19. Osim 13,7 miliona eura iz granta EU4Health za nabavku vakcina i prateće opreme, EU je osigurala 7,76 miliona eura za pokrivanje medicinskih potreba (više od 6 miliona komada osobne zaštitne opreme, 66 respiratora, 75 ECG monitora, 20 prenosnih ultrazvučnih uređaja i druga oprema). Za podršku društveno-ekonomskom oporavku izdvojeno je 73,5 miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije