EU periskop / Nove mogućnosti za poljoprivrednike u Srebrenici

13. 10. 2021. u 11:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Poljoprivreda i ruralna privreda nude brojne mogućnosti za razvoj zabačenih područja širom Bosne i Hercegovine. Mali proizvođači i poljoprivredna gazdinstva predano rade da obezbijede kvalitetne proizvode te pomognu razvoj svojih lokalnih zajednica. Evropska unija je prepoznala potencijal za razvoj ove privredne grane i kontinuirano ulaže u jačanje kapaciteta lokalnih proizvođača i privrede Bosne i Hercegovine.

OPZ iz Srebrenice je kroz projekat Evropske unije obezbijedio mašine, kako bi lakše i efikasnije održavali higijenu u pogonu za proizvodnju. 

Projekat je kroz lokalnu zajednicu pomogao širem auditorijumu poljoprivrednih proizvođača koji su imali mogućnost da obezbijede sitnu mehanizaciju i na taj način unaprijede svoju poljoprivrednu proizvodnju. Naša opština spada u red nerazvijenih, te smo pomogli afirmisati naše poljoprivredne firme i zaposlili smo dodatnih 15 radnika - ističe Ivan Tomić iz OPZ Srebrenica. Ulaganjem u razvoj ovog obrta za proizvodnju sokova i preradu voća, lokalna zajednica Srebrenice dobila je osnaženu kompaniju s potencijalom za rast, izvoz i nova radna mjesta.

Da lokalne zajednice nisu prepuštene same sebi i da mali proizvođači brinu o njihovom razvoju dokazuje i Rankić company iz Srebrenice. Rankić company se bavi otkupom, preradom i skladištenjem voća i povrća te su željeli ojačati svoju proizvodnju i izvozne kapacitete. 

Došli smo na ideju da apliciramo na projekat Evropske unije za proizvodnju prirodnog soka i kaša. S tim bi mogli našim poljoprivrednim proizvođačima koji su u okruženju ponuditi zagarantovan otkup ostalog voća i samim tim pokušati zaposliti i taj dio stanovništva koji je ovdje zabačen u ruralno područje -  kaže Velibor Rankić. Aktivnosti projekata su usmjerene na podršku razvoju kapaciteta, te se provode u opštinama Srebrenica, Milići, Vlasenica i Bratunac – zajednicama sa bogatom poljoprivrednom tradicijom koja imaju veliki potencijal za razvoj.

Kroz brojne projekte i inicijative, Evropska unija ulaže u razvoj privrede Bosne i Hercegovine i podržava razvoj kapaciteta. Ulaganjem u nove mašine, osiguravanjem kvalitete proizvoda i jačanjem izvoznih mogućnosti, mali proizvođači služe kao primjer razvoja bh privrede i dokaz da se zalaganjem i predanim radom mogu stvoriti nova radna mjesta i pomoći razvoj privrede Bosne i Hercegovine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA