Zajedno gradimo društvo jednakih mogućnosti

1
Radiosarajevo.ba
Zajedno gradimo društvo jednakih mogućnosti
Foto: EU info centar / Vera Zih

Različitost – bogatstvo svakog društva ili kamen spoticanja za osiguravanje ravnopravnosti? Inkluzivno, ravnopravno i tolerantno društvo poštuje i uvažava različitost, unapređuje postojeće i pruža nove prilike. Osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini suočene su s brojnim preprekama jednakog učešća u društvu, ali zajedničkim naporima udruženja i pojedinaca i predanom podrškom Evropske unije, vidljivi su pozitivni pomaci i uspješni rezultati.

Kroz tri godine rada projekta „Zajednica različitih, ali ravnopravnih građana“ više od 35 osoba sa invaliditetom i visokoškolskim obrazovanjem steklo je prva radna iskustva unutar organizacija civilnog društva i lokalnih zajednica, formirane su dvije neformalne i funkcionalne mreže osoba sa invaliditetom, omogućeno je praćenje pristupa uslugama seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena sa invaliditetom, unapređenje internet pristupačnosti ključnih institucija, bolja pristupačnost audio-vizuelnih programa medijskih javnih servisa te je unaprijeđena inkluzivnost lokalnih vlasti uspostavom savjetnika za pitanja osoba sa invaliditetom.

„Osobama s invaliditetom neophodna je najkonkretnija moguća podrška, kao ova Evropske unije, na poboljšanju organizacije i rada, jer zbog svoje ranjivosti najčešće nisu u mogućnosti sami da nametnu svoja pitanja donosiocima odluka na svim nivoima. Pitanje žena osoba s invaliditetom je vrlo važno, obzirom da su žene s invaliditetom do ovog projekta najčešće tretirane kao dio homogene grupe, i samim tim iz fokusa su izostavljana pitanja dobi, pola i roda u pitanju osoba sa invaliditetom. Zahvaljujući ovom projektu, žene konačno imaju svoju Mrežu žena osoba s invaliditetom,“ kaže Tanja Mandić Đokić, savjetnica na projektu.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Istraživanjem i analizom pristupačnosti izbornog prava u BiH osobama sa invaliditetom, arhitektonskom pristupačnosti te informacijskom pristupačnosti stečen je uvid u kojim segmentima je snažnije uključenje moguće te područja na kojima je potreban dodatni angažman u zagovaranju promjena.

„Osim učešća i izrade analiza, osobe sa invaliditetom su imale priliku za različite edukacije, između ostalog i edukaciju za monitoring i izvještavanje po domaćim i međunarodnim propisima što će nam dati veću mogućnost i veće znanje da zagovaramo kod donosilaca odluka i da sami učestvujemo u donošenju javnih politika,“ naglašava Vera Zih, voditeljica istraživačke grupe projekta.

Projekat „Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana“, u saradnji sa organizacijama civilnog društva, neizostavnog partnera procesa evropskih integracija, nastojao je unaprijediti socijalnu uključenost, donošenje odluka na lokalnim nivoima te poštivanje osnovnih prava osoba sa invaliditetom. Iako su ovo ciljevi kojima teže već duži niz godina,različiti, ali ravnopravni građani BiH slažu se da su ciljevi projekta ispunjeni, ali i da je poboljšanje njihovog položaja trans – generacijski poduhvat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije