Problemi / Njemačkoj od maja prijeti nestašica namirnica

25. 03. 2020. u 12:36:00 Tanjug

Shares: 562

Ministarka poljoprivrede Njemačke Julija Klekner upozorila je da bi od maja mogla da vlada nestašica određenih namirnica, posebno voća i povrća.

Ona sa spiskom mjera želi da spriječi prijeteće nestašice namirnica, i u pismu vladajućim partimama, u koji je imao digitalni ekonomski magazin Business Insider, zatražila je paket pomoći za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

"Lanac snabdijevanja namirnicima moramo održati netaknutim. Ono što se ne sije, ne sadi, ne žnje, transportuje, na kraju će nedostajati u snabdijevanju stanovništva", upozorila je Klekner.

Ona je ukazala da će tržište od maja imati probleme ako se ne sije povrće.

"Stepen našeg samosnabdijevanja kod pojedinih osnovnih namirnica je više od 100 posto, ali kod voća i povrća je ispod 40 posto", objasnila je Klekner.

Uz to, navela je, Njemačkoj prijeti ogroman problem sa nedostatkom radne snage što će imati posljedice po proizvodnju.

U martu Njemačkoj, po pravilu, treba 30.000 sezonskih radnika, a u maju čak 85.000, a u sadašnjoj situaciji nemoguće je taj problem riješiti, napisala je Klekner.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA