Luka Brčko kao primjer uspješnog povezivanja i razvoja bh. potencijala

0
Radiosarajevo.ba
Luka Brčko kao primjer uspješnog povezivanja i razvoja bh. potencijala
Foto: EU info centar / Luka Brćko

Povezivanje zemalja, naroda, dobara i kapitala vrši se na mnoge načine, a možda je najočitiji i ponešto zaboravljen onaj fizički – transportne mreže.

Geografska lokacija Brčkog kao i prirodna bogatstva ovog grada na Savi čine ga neizostavnim dijelom Transevropske mreže koja povezuje Bosnu i Hercegovinu sa ostatkom Evropske unije i Evrope. Građani Brčkog, privrednici i lokalne vlasti pozdravili su projekat revitalizacije Luke Brčko kao jednog od najznačajnijih poduhvata u posljednjih nekoliko desetljeća za razvoj ne samo ovog regiona već i cijele Bosne i Hercegovine.

Unapređenje transportne mreže i povezivanje Bosne i Hercegovine s regionom, kao i ostatkom kontinenta ciljevi su Evropske unije koji u posljednjih godina postaju sve više prioritetni. Samim pogledom na prednosti bolje povezanosti jasno je zašto svaki novi kilometar autoceste, svaki novi most, i svaka modernizacija infrastrukture direktno doprinose unapređenju kvaliteta života građana. 

EURO 2024 | Počinje nokaut-faza: Večeras prva dva susreta osmine finala

EURO 2024 | Počinje nokaut-faza: Večeras prva dva susreta osmine finala

“Završili smo jedan iznimno važan projekat i ovo je za mene i za Luku Brčko povijesni dan,” rekao je Perica Josić, direktor JP Luka Brčko dodavši kako je izgrađena nova pruga koja vodi do Luke te pristupni put i plato, a obezbijeđena je i nabavka nove dizalice. “Kompletan projekat je finansiran sredstvima Evropske unije za obnovu i razvoj u iznosu od 10 miliona eura te grantom Evropske unije u iznosu od 3 miliona eura,” dodaje Josić.

Modernizacija Luke ne prestaje sa ovim posljednjim aktivnostima te su u planu novi projekti za izgradnju solarne elektrane kako bi se omogućila energetska samostalnost i išlo u korak sa standardima održivog poslovanja. Sa rekonstrukcijom Luke Brčko, usko su povezani i radovi na graničnim prelazima Gradiška i Svilaj koji predstavljaju direktnu poveznicu Bosne i Hercegovine i jedinstvenog tržišta Evropske unije koji ima više od pola milijarde potrošača.

Rad Luke Brčko te omogućavanje korištenja punog kapaciteta ovog značajnog transportnog sjedišta predstavlja ulaganje u održivi transport, ojačanu ekonomiju, bolji izvoz i učinkovitiji rad poslovne zajednice. Projekat modernizacije Luke važan je dio Ekonomskog i investicijskog plana Evropske unije za unapređenje transportnih mreža regiona te je vodeći projekat Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije