Saradnjom do novih ideja i predstavljanja bh. institucija kulture

0
Radiosarajevo.ba
Saradnjom do novih ideja i predstavljanja bh. institucija kulture
Foto: EU Periskop / Izložba "Proces"

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske započeo je novu sezonu izložbom grafičkog dizajna “Proces” na kojoj je predstavljen novi vizuelni identitet ove ustanove.

Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope, najvećeg programa Evropske unije za podršku razvoja kulturnih i kreativnih sektora, a po prvi put partneri u projektu bile su dvije ustanove iz Bosne i Hercegovine, Muzej savremene umjetnosti i Kulturni centar Trebinje

Saradnjom kroz projektne aktivnosti te razmjenom iskustva i najboljih praksi Muzej savremene umjetnosti RS je nastojao da ostvari jednu drugačiju i moderniju sliku koja daje mogućnost još veće vidljivosti i prepoznatljivosti, kaže Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. 

Detalji akcije 'Rapid': Policajci u stanu u Sarajevu pronašli 70 kilograma amfetamina

Detalji akcije 'Rapid': Policajci u stanu u Sarajevu pronašli 70 kilograma amfetamina

“Ono što bi svakako rekla je da nam je bilo važno da smo tokom ovog projekta uključili mlade, neafirmisane dizajnere koji su zajedno sa našim dizajnerom Nemanjom Mićevićem, koji je bio mentor u tom procesu, došli do jednog interesantnog rješenja. Jako sam ponosna što smo pokazali način kako se dolazi do novog vizuelnog identiteta, kako jedna javna ustanova treba da dođe do novog loga, koji je to put i elementi koji se moraju ispoštovati. Mi mijenjamo svoj statut, pečat, sve memorandume, web sajt, pozivnice i kompletnu komunikaciju sa institucijama,” ističe Vujković

Tokom tri godine projekta i brojnih aktivnosti, Muzej je putem javnog poziva odabrao mlade umjetnike Sonju Jovanović i Luku Matića koji su dalje kroz projekat i vođenje mentora Nemanje Mićevića, grafičkog dizajnera Muzeja savremene umjetnosti RS te evropskih mentora iz MUCEM-a u Marseju i Instituta za kulturne studije iz Beča, došli do novog vizuelnog identiteta Muzeja, nove knjige grafičkih standarda i novog početka u komunikacijama ove kulturne institucije. 

“Jedan od ciljeva ovog projekta jeste da institucije koje prođu kroz ovaj proces postanu primjeri dobre prakse za sve institucije, prije svega kulture, ali zašto ne i druge na prostoru Zapadnog Balkana. Umrežavanje sa evropskim partnerima zaista je bitno, tako da postoji veliki broj stvari koje su jako bitne na podizanju kapaciteta, institucije pa i ličnih kapaciteta,” dodaje Vujković.

Izložba “Proces” rezultat je trogodišnjeg međunarodnog projekta “ReCulture: rebrendiranje institucija kulture na Zapadnom Balkanu”, kojeg je podržala Kreativna Evropa u cilju podsticanja modernizacije kulturnih institucija regiona. Projekat je realizovalo sedam organizacija iz pet zemalja uključujući Kulturni centar Trebinje (rukovodilac projekta) i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine, organizacija Ink fest i Fakultet dramskih umjetnosti iz Srbije, Likovna kolonija Danilovgrad iz Crne Gore, Muzej civilizacija Evrope i Mediterana (MUCEM) iz Francuske i Institut za kulturnu politiku (iCP) iz Austrije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije