EUzičke razglednice - Falco

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice - Falco
/ Falco
Današnje EUzičke razglednice posvećujemo Johannu "Hans" Hölzelu (1957. - 1998. ) poznatijem pod umjetničkim imenom Falco.

Falco je najkomercijalniji austrijski pop muzičar svih vremena - cijeni se da je širom svijeta prodano preko 20 miliona albuma i 15 miliona njegovih singlova.

Već u najranijem djetinjstvu u rodnom Beču pokazivao je muzički talent, a na audiciji za Bečki muzički konzervatorij primijećeno je da ima "savršen sluh". No nakon jednog semestra napušta konzervatorij, odlazi u tadašnji Zapadni Berlin, pjeva u jazz-rock bendu, a od 1978. do 1983. svira bas gitaru u austrijskom hard rock-punk bandu Drahdiwaberl i komponira. ProducentMarkus Spiegel primjećuje njegov talent, on potpisuje ugovor za solo karijeru  i već na svom prvom albumu iz 1982. Einzelhaft "ubada" hit Der Kommissar.

Nakon drugog albuma Junge Roemer (br. 1 na top listi samo u Austriji) Falco počinje eksperimentirati s tekstovima na engleskom jeziku. AlbumFalco 3 donosi mu internacionalnu slavu zahvaljujući hitu Rock me Amadeus, djelomično inspiriranim filmom Amadeus. Pjesma dospijeva do prvog mjesta top-lista i u Engleskoj i u Americi, a uspješni su bili i singloviVienna Calling i Jeanny

Četvrti album Emotional donio je nekoliko manjih hitova poput Comming home (Jeanny part 2). Nakon toga njegova karijera bila je i dalje uspješna u kontinentalnoj Evropi, ali ne u Engleskoj i Americi. Pred izdavanje osmog albuma Out of the dark 1998. poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Dominikanskoj Republici, dvije sedmice prije svog 41. rođendana.

Ostat će upamćen po mnogo čemu, a ovaj sjajni muzičar uspio je da 1985. saRock me Amadeus bude prvi izvođač koji je dospio na prvo mjesto američke top liste, izvodeći pjesmu na njemačkom jeziku.

Emisiju možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu emisije možete poslušati u subotu u 17 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije