EUzičke razglednice: Evropljani pjevaju Dylana

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice: Evropljani pjevaju Dylana

Pjesme Bob Dylana Evropljani su počeli pjevati na svojim jezicima još '60-ih kada je ovaj kantautor svojim angažiranim protestnim pjesmama bio predvodnik čitave jedne nove buntovne generacije.

Svakako najobrađivanija pjesma iz te faze je Blowin' in the Wind iz 1963. godine. Prepjevana je na mnoge evropske jezike, a u našim krajevima ju je izvodio legendarni Karlo Metikoš (Matt Collins).


Još jedna pjesma koja se Evropljanima jako dopadala je i Knockin' on Heaven's Door koju je Dylan objavio 1973. na soundtracku za kaubojac Pat Garrett and Billy the Kid:


U današnjoj emisiji uživat ćemo i u pjesmama Just Like A Woman, Mr. Tambourine Man, All Along the Watchtower, It's all over now, baby blue... koje ćemo slušati na francuskom, švedskom, katalonskom, rumunskom, grčkom...


Osim Karla Metikoša, od pjevača s naših prostora koji su pjevali pjesme Boba Dylana u današnjim EUzičkim razglednicama slušat ćemo i Tomaža Domicelja i Dejana Cukića.

Emisiju možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu emisije možete poslušati u subotu u 17 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije