Euzičke razglednice - Poljska (u mome srcu)

Radiosarajevo.ba
Euzičke razglednice - Poljska (u mome srcu)

Nakon poduže ljetne pauze nastavljamo sa našim ciklusom emisija u kojima vam muzički urednik Elvis J. Kurtovich predstavlja muziku zemalja članica EU. Srijedom u 18,30 i subotom u 17,00 na Radio Sarajevu - dobrodošli u Euzičke razglednice!

Piše: Elvis J. Kurtovich za Radiosarajevo.ba 

Poljska je država Srednje Evrope koja na sjeveru izlazi na Baltičko more, a graniči sa Njemačkom, Češkom, Slovačkom, Ukrajinom, Bjelorusijom, Litvanijom i Rusijom. Ima oko 39,5 miliona stanovnika a članica je EU od 2004. godine.

Tradicionalna muzika

Poljska narodna muzika najpoznatija po plesovima mazurki i polonezi, koje je u svojim djelima popularizirao Chopin. Inače Poljska narodna muzika ima mnoge sličnosti s tradicionalnom muzikom drugih slovenskih zemalja.

U vokalnoj muzici zastupljene su balade, ljubavne pjesme, ritualni i pobožni napjevi... Kod plesova razlikujemo oberke, mazurke, polke, a poloneza se razvila kao počasni ples poljske aristokratije u 16. vijeku.

Od plesova koji su se igrali na selu spomenimo owczarek, a tradicionalni poljski muzički intrumenti su mazanki (mali instrument sa 3 žica sličan violini), lira korbowa (vrsta vergla sa 3 do 8 žica), diabelskie skrzypce ("vražja violina" - instrument koji podsjeća na metlu), burczybas (bubanj napravljen od dna bačve preko koje je nabačena koža)...

Tradicionalna muzika danas je najviše zastupljena u planinskom području Podhale (poznati centar Zakopane), a svako područje ima svoje regionalne zvijezde folk muzike kao što su Gienek Wilczek Band (Bukowina), Tadeusz Jedynak Band (Przystalowice Male), Stachy Band (Hazców nad Wislokiem), Franciszek Gola Band (Kadzidło), Edward Markocki Band (Zmyslówka-Podlesie), Kazimierz Kantor Band (Głowaczowa), Swarni Band (Nowy Targ), Kazimierz Meto Band (Glina)...

Brojni su festivali narodne kulture kao što su Poleskie Lato z Folklorem (u Włodawieu), Międzynarodowy Festiwal Folkloru Ziem Górskic (Zakopane)., Festiwal Folkloru Górali Polskich(u Żywcu)...

 

Klasična muzika

Wincenty z Kielczy je prvi identificirani poljski kompozitor sa napjevom  "Oj Chmielu, Chmielu" iz 13. vijeka. Iz 15. vijeka sačuvano je 18 pjesama povezanih sa radom Univerziteta u Krakowu, a najznačajni renesansni kompozitori su Nikola Gomółka, Wenceslaus od Szamotuł , Martin Leopolitano i Jakov Poljak. Majstori barokne instrumentalne muzike su Zieleński Nicholas , Martin i Adam Jarzębski Mielczewsk. Tvorac djela koje se smatra prvim poljski oratorijem ( "Audite mortales" ) je Bartholomew Pękiel. Predstavnik kasne renesanse  je Gregory Gervase Gorczycki (" Completorium ").

Za vrijeme princa Władysława Wazya u 17. stoljeću u Poljskoj se pojavljuju opera i pozorište.

Frédéric Chopin ( 1810. -  1849.) je bio jedinstven kao pijanist, izvođač vlastitih djela i poseban  kao autor. Bio je bez uzora u prijašnjim razdobljima klasične muzike, a svojim opusom (74 objavljena djela) je revolucionarno uticao na klavirsku muziku i interpretativni stil,a njegov utjecaj osjeća se i danas.

Ostali istaknuti poljski kompozitori su Karol Szymanowski, Krzysztof Penderecki, Zbigniew Preisner, Wojciech Kilar, Ignacy Jan Paderewski, Henryk Wieniawski, Krzysztof Komeda...

Jazz

Poljski jazz muzičari stvarali su jedinstven stil  koji se često naziva i poljska škola jazza. Pogotovo u šezdesetim i sedamdesetim godina, poljski jazz uživao je ugled u zemlji i inozemstvu. Međunarodno priznati umjetnici su Krzysztof Komeda, Adam Makowicz, Tomasz Stanko, Michal Urbaniak... U vrijeme komunističke ere bio je od velike važnosti bio je međunarodni Jazz Jamboree održavan u Varšavi, jedinstven događaj u istočnoj Europi, a u zadnje vrijema afirmisao se Bydgoszcz Jazz Festival.

 

Popularna muzika

Poljska popularna muzika razvila se u međuratnom razdoblju. Svirka bendova i plesna muzika bila je zastupljena na radio stanicama i u filmovima.

Nakon Drugog svjetskog rata razvoj masovnih medija je dao zamah većim uspjesima poljske muzike. U drugoj polovici šezdesetih godina pod utjecajem Beatlesa i drugih anglosaksonskih izvođača pojavila se bigbit muzika.

Za ovaj trend činili su grupe : Blackout , Niebiesko-Czarni , Skaldowie i pjevači : Czeslaw Niemen , Piotr Szczepanik , Tadeusz Wozniak...

U isto vrijeme pojavili su se i kantautori, čiji su  najistaknutiji predstavnici Demarczyk Eve i Mark Grechuta.

U ranim sedamdesetima na temeljima bigbit muzike nastao je poljski progresivni rock, čiji je vodeći bend SBB  snimao albume i u inostranstvu. U ovaj trend jsu bili uključena sastavi Budka Suflera, Klan i Czeslaw Niemen, koji je u sedamdesetim godinama eksperimentirao s elektroničkim instrumentima.

U današnjoj rock muzici veliku popularnost imaju metal bendovi kao što su Vader, Decapitated, Riverside, Vesania, Hate, Crystal Viper...

Poljska pop muzika, uz izuzetak nekih izvođača koji unose folk motive u pjesme, je slična muzici u ostalim zemljama. Spomenimo i pjevačicu Kayah koja je poznata i po svojoj suradnji sa Goranom Bregovićem 

 

Istaknuti izvođači pop muzike su Edyta Górniak, Mietek Szcześniak, Doda...

Nakon pada komunizma Poljska je postala poznata po muzičkim festivalima kao što su Open'er Festival (Gdynia - Gdanjsk), Opole Festival i Sopot Festival.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije