"Akcija 22": Pretresi u tri grada, oduzeta roba u vijednosti od 160.000 KM

0
Radiosarajevo.ba
"Akcija 22": Pretresi u tri grada, oduzeta roba u vijednosti od 160.000 KM
Foto: UIO BiH / Oduzeta roba

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji kodnog naziva "Akcija 22" na područiju gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo oduzeli su veću količinu duhana i cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO.

Također, na područiju Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona privremeno su oduzeti prehrambeni prozvodi. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 160.000 KM.

Operativnim radom na tereni i izvršenim analizama službenici Uprave za indirektno oporezivanje došli su do saznanja i informacija da se određeni broj lica na području gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo bave nelegalnim prometovanjem akciznih proizvoda.

Američka ambasada u BiH: "Za krizu je prije svih kriv Milorad Dodik"

Američka ambasada u BiH: "Za krizu je prije svih kriv Milorad Dodik"

Akcija "Plan" kod Bijeljine: Spriječeno krijumčarenje tekstilne robe vrijedne oko 70.000 KM

Akcija "Plan" kod Bijeljine: Spriječeno krijumčarenje tekstilne robe vrijedne oko 70.000 KM

Provodeći aktivnosti na terenu izvršeni su pretresi na tri lokacije, a od 17 fizičkih lica privremno je oduzeto 254,5 kilograma sitno rezanog duhana, 11.679 paklica cigareta i 1.255 paklica ručno motanih cigareta.

Ovi proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO i za iste nije postojala vjerodostojnu dokumentaciju o porijeklu robe. Ukupna tržišna vrijednost privremeno odzete robe iznosi 125.000 KM. Aktivnsoti na terenu su provedene u saradnji sa Tužilaštvom BiH i prema naredbama Suda BiH.

Protiv osumnjičenih lica biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu  Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 Krivičnog zakona BiH. 

Akcija "Skok": U hladnjači iza povrća krio cigarete i parfeme

Akcija "Skok": U hladnjači iza povrća krio cigarete i parfeme

Takođe, u sklopu ranije planiranih aktivnosti ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Sarajevo, na lokalitetu Kantona Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona proveli su aktivnost u cilju sprječavanja nelegalnog prometa roba stranog porijekla bez vjerodostojne dokumentacije. Provjerom i kontrolom četiri poslovna subjekta službenici UIO su pronašli i privremeno oduzeli  prehrambene prozvode čokolade "Milka" ukupne tržišne vrijednosti 35.000 KM. U skladu sa važećim zakonskim propisima protiv 4 osobe biće pokrenuti prekršajni postupci kod mjesno nadležnog suda.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizovana oprema i vozila donirana UIO od strane Američke ambasade putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije