UIO BiH: U Tuzli i Bratuncu oduzete cigarete i duhan u vrijednosti od 35.000 KM

Radiosarajevo.ba
UIO BiH: U Tuzli i Bratuncu oduzete cigarete i duhan u vrijednosti od 35.000 KM
Foto: UIO BiH / Oduzete cigarete i duhan

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u tri odvojene akcije na području grada Tuzle i opštine Bratunac oduzeli su cigarete i rezani duhan u vrijednosti 35.000 KM, navodi se u saopćenju UIO BiH.

Dodaje se da su ovlašteni službenici UIO, Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, regionalnog centra Tuzla, na osnovu ranijih operativnih saznanja na području grada Tuzle, kod jednog fizičkog lica pronašli su veću količinu cigareta i rezanog duvana, koji nisu bile obilježeni na propisan način akciznim markicama UIO.

Radilo se o 1.380 paklica cigareta i 10 kg sitno rezanog duhana.

“U akciji na području grada Tuzle, ovlašteni službenici UIO su u saradnji sa Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove TK-a i MUP TK-a PS Centar, kod 5 fizičkih lica pronašli veću količinu rezanog duvana i cigareta koji nisu bile obilježeni na zakonom propisan način. Radilo se o 1.140 paklica cigareta, 5.385 ručno motanih cigareta i 18 kg sitno rezanog duhana.
U trećoj odvojenoj akciji na području koje pokriva regionalni cantra UIO u Tuzli, službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja na osnovu ranijih operativnih saznanja na području opštine Bratunac kod fizičkog lica pronašli su veću količinu cigareta bez zakonom propisanih akciznih markica i sitno rezanog duhana, i to 1.980 paklica i 30 kg sitno rezanog duhana”, pojašnjeno je.

Iz UIO BiH ističu da oduzeta roba nije bila obilježena na propisan način akciznim markicama koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje, niti je postojala dokumentacija o porijeklu robe.

“Vrijednost oduzete robe u ove tri odvojene akcije iznosi 35.000 KM, a protiv fizičkih lica od kojih je roba privremeno oduzeta preduzete su zakonom propisane mjere i radnje. U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS”, zaključeno je u saopćenju UIO BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije