Zvizdić o Grlić Radmanu i 'udžbeničkom primjeru miješanja u unutrašnje poslove BiH'

8
Radiosarajevo.ba
Zvizdić o Grlić Radmanu i 'udžbeničkom primjeru miješanja u unutrašnje poslove BiH'
FOTO: Radiosarajevo.ba / Zvizdić/Grlić Radman

Denis Zvizdić, predsjedavajuči Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH reagirao je na izjave ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske, Gordana Grlića Radmana u kojoj kaže da bez obzira na odluku Suda BiH smatra da je CIK neustavan i nezakonit.

"Osim što predstavlja udžbenički primjer direktnog miješanja u unutrašnje poslove suverene države Bosne i Hercegovine, istovremeno je i izraz nepoštovanja političke nazavisnosti BiH, njenih pravosudnih institucija i u konačnici, dobrosusjedskih odnosa", smatra Zvizdić.

Kazao je kako hrvatski ministar ima pogrešan pristup.

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

"U suludoj utrci protiv Milanovića, koji je trenutni prvak u rasističkim i uvredljivim porukama prema BiH i Bošnjacima, Grlić Radman potpuno pogrešnim pristupom temi koju pokušava da komentariše, derogira međunarodne akte koji su temelj međudržavnih odnosa u Evropi.

Kao podsjećanje ministru, jedan od takvih akata je i Helsinška deklaracija u kojoj, u dijelu koji nosi naslov: "Nemiješanje u unutarnje stvari", piše sljedeće:

"Države sudionice suzdržat će se od svakoga oblika zadiranja, izravnog ili neizravnog, pojedinačnog ili kolektivnog, u unutarnje ili vanjske poslove što potpadaju pod domaće pravosuđe druge države sudionice, neovisno o njihovim međusobnim odnosima.

Istovremeno, države će se u svim okolnostima suzdržati od svakoga akta prisile koji ima za cilj da svojim interesima potčine drugu državu sudionicu u pravima što proizlaze iz njezinoga suvereniteta, osiguravajući za sebe prednost bilo koje vrste".

Grlić Radman bi ovo morao znati, jer je ministar vanjskih poslova, a ne pripravnik u ministarstvu, kao što sigurno zna da je nedopustivo segmentiranje sudskih odluka, da se sudske odluke ne komentarišu nego provode i da ista pravila u međunarodnim odnosima važe i za Hrvatsku i za Bosnu i Hercegovinu", ističe Zvizdić.

Nažalost, kako ističe Zvizdić, "Grlić Radman svjestan da u utrci za najekstremnijeg desničara Hrvatske zaostaje iza Milanovića, inače osobe poganog riječnika, instrumentalizira vjestački kreiranu predodžbu o "neravnopravnosti hrvatskog naroda unutar BiH", promovirajući, protivno evropskim vrijednostima i zdravom razumu, etnocentristički model koji je potpuno stran duhu i biću Bosne i Hercegovine koja je stoljećima poznata po međukulturnom prožimanju".

Zbog toga Zvizdić postavlja pitanje: da li oni koji ne poznaju dovoljno historiju BiH, njenu prošlost i sadašnjost, mogu uopće govoriti o njenoj budućnosti.

"Sasvim sigurno ne mogu, sve dok ne odustanu od tutorskog refleksa i ne okrenu se uspostavljanju međudržavnih odnosa utemeljenih na evropskim vrijednostima, demokratskim standardima, normama međunarodnog prava i međusobnom uvazavanju, a uz navedeno, prije će se doći do rješenja koja će omogućiti stabilnost i prosperitet čitavog regiona.

I naravno, dobro je da komšije u BiH i u regionu znaju da će biti gubitnik svako ko želi ili namjerava na bilo koji način uvrijediti ili potcijeniti bošnjački narod koji je neizostavan subjekt državotvornog, političkog i kulturnog bića BiH", zaključio je Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije