NiP / Zvizdić traži od OHR-a da zaustavi nezakonito i agresivno ponašanje vlasti u RS

10. 04. 2022. u 18:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić smatra da je Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS, koji je Narodna skupština RS usvojila 10. februara ove godine i koji je objavljen u Službenom glasniku entiteta RS 5. aprila, neustavan, ništavan i suprotan svim domaćim i međunarodnim propisima, i to iz nekoliko razloga.

"Na snazi je zabrana raspolaganja državnom imovinom u skladu sa Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH koji je donio Visoki predstavnik 2005. godine. Ovaj zakon je i dalje važeći i obligatoran je u potpunosti za sve nivoe vlasti u BiH;

Prema odluci Ustavnog suda BiH iz 2012. godine Bosna i Hercegovina je isključivi titular državne imovine, na isti način kako su to po Sporazumu o sukcesiji i sve ostale bivše ex-yu republike.
I sve kasnije odluke Ustavnog suda BiH samo su potvrdile ovakvo pravno stajalište;

Samo država, kao titular i vlasnik, može svojim zakonom regulisati pitanje upravljanja, korištenja i raspolaganja državnom imovinom", naveo je Zvizdić u reakciji.

S tim u vezi, ističe da je neophodno:

1. Ured visokog predstavnika (OHR) pređe sa riječi na djela i zaustavi ovo nezakonito, neustavno i agresivno ponašanje vlasti u bh. entitetu RS. Podsjećam na identičnu situaciju iz 2010. godine kada je NSRS usvojila Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS. Visoki predstavnik je tada obustavio primjenu tog Zakona i isti nikada nije stupio na snagu. Sada OHR treba da postupi na isti način, jer je riječ o identičnoj pravnoj situaciji.

2. U skladu sa svojim nadležnostima reaguje Tužilaštvo BiH, jer svi koji su uključeni u proces predlaganja, usvajanja i objave neustavnog Zakona o nepokretnoj imovini u RS potpadaju pod elemente dva krivična djela: (i) "Napad na ustavni poredak BiH" (čl. 156. KZ BiH) - Državna imovina je jedan od stubova državnosti i stoga je atak na državnu imovinu ujedno i atak na njen teritorijalni integritet i suverenitet i (ii) "Neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH" (čl. 239. KZ BiH) - Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće.

Dužnosnici entiteta su obavezni provoditi odluke Ustavnog suda BiH. Imajuci u vidu da se ovdje radi o svjesnom i namjernom odbijanju izvršenja nekoliko odluka Ustavnog suda BiH koje isključivo Bosnu i Hercegovinu označavaju kao titulara i vlasnika državne imovine, jasno je da su se ovakvim postupanjem dužnosnika iz bh. entiteta RS ispunila obilježja krivičnog djela "Neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH".

Na kraju, još jednom podsjećam i pozivam, posebno predstavnike Kvinte, na važnost preventivnog djelovanja i na sankcionisanje i zaustavljanje svih koji rade na rušenju ustavno-pravnog poretka i državnih institucija BiH, potkopavanju mira i stabilnosti i namjernom i planskom kršenju normi domaćeg i međunarodnog javnog prava", zaključio je Denis Zvizdić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (9)