Zvizdić uputio važne poruke: BiH je ključna, zapadni Balkan je zona interesa EU

0
Fena
Zvizdić uputio važne poruke: BiH je ključna, zapadni Balkan je zona interesa EU
Foto: Saopštenje / Denis Zvizdić prilikom obraćanja na konferenciji

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlmentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić obratio se danas, u okviru sesije ‘Evropska unija kao garant stabilnosti, sigurnosti i napretka regije (i izvan regije), učesnicima Konferencije predsjednika parlamenata zemalja Evropske unije na Brdu kod Kranja.

Predsjedavajući Zvizdić podsjetio je da BiH geografski, historijski i kulturno pripada Evropi, a EU i NATO integracije su ključni prioriteti vanjske politike BiH, koji nemaju alternativu.

Po njegovim riječima, multietničnost i multikulturalnost, ravnopravnost naroda i jednakopravnost građana, antifašizam i izgradnja društva zajedničkih i evropskih vrijednosti su istinski kodovi BiH.

Mir, stabilnost, ekonomski prosperitet, vladavina prava i demokratski standardi su glavni ciljevi koje, kako je kazao, želimo da sačuvamo, etabliramo i unaprijedimo.

"I možda najvažnije, BiH je ključni faktor mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu. U vezi s aktuelnom situacijom, informiram vas da smo u periodu od 2015. do 2019. postigli značajan napredak na putu EU integracija i provođenju reformi, ali da smo, nažalost, posljednjih nekoliko mjeseci izloženi antiustavnim blokadama rada državnih institucija, kao i opasnim secesionističkim idejama i namjerama.

Nosioci takvih antidemokratskih i antievropskih ideja su radikalno orijentisani političari koji ugrožavaju mir, stabilnost i evropsku budućnost BiH i koji moraju biti sankcionisani i zaustavljeni.

Možda je demokratski svijet zakasnio sa preventivnim djelovanjem u Ukrajini, zato vas pozivam da ne zakasnimo s preventivnim aktivnostima u cilju dalje stabilizacije i demokratizacije zemalja zapadnog Balkana.

Poruka koju trebamo poslati mora biti jasna - zapadni Balkan je zona interesa EU i evropskih transatlantskih partnera. Zbog toga, BiH treba jasna evropska perspektiva i Sui generis pristup napretku na putu EU integracija. To u ovome trenutku, kao važan korak naprijed baziran na kredibilnom napretku, znači dobijanje kandidatskog statusa. To bi bio mali korak za EU, a veliki i značajan za BiH. I to bi bila najbolja poruka građanima BiH, a prema posljednjim anketama skoro 80 posto građana želi vidjeti BiH u EU.

I na kraju, želim da mi vjerujete da bi odluka o ubrzanom prijemu BiH u EU bila upisana u historiju Evrope kao mudra i strateška odluka koja će donijeti zasluženi i trajni mir i prosperitet mojoj državi, ali i zapadnom Balkanu i čitavoj jugoistočnoj Evropi - kazao je, navode iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića", saopćio je Sektor za odnose s javnošću PS BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije