Zijad Mutap i Hasan Dupovac podnijeli krivičnu prijavu protiv Muriza Memića: "Očekivao sam ovo"

7
L. M.
Zijad Mutap i Hasan Dupovac podnijeli krivičnu prijavu protiv Muriza Memića: "Očekivao sam ovo"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Muriz i Arijana Memić

Zijad Mutap i Hasan Dupovac, koje je Sud Bosne i Hercegovine nedavno prvostepenom presudom oslobodio optužbe da su prikrivali dokaze o načinu na koji je Dženan Memić zadobio povrede u februaru 2016. godine od čijih je posljedica preminuo, podnijeli su krivičnu prijavu protiv oca stradalog Dženana, Muriza Memića. 

Prema informacijama koje ima Muriz Memić, a koje je potvrdio za portal Radiosarajevo.ba, razlog krivične prijave je izjava Memića na Face TV u kojoj kaže da će 'pravdu uzeti u svoje ruke'.

U tužbi su, kako tvrdi Muriz Memić, naveli da se 'boje za vlastitu sigurnost'.

Prvo obraćanje Sergeja Barbareza kao selektora: "Prihvatam najveće izazove, očekivanja su velika"

Prvo obraćanje Sergeja Barbareza kao selektora: "Prihvatam najveće izazove, očekivanja su velika"

Memić je u kratkom razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazao da je nakon oslobađajuće presude, ovakvu reakciju i očekivao.

Arijana i Muriz Memić, Davor Dragičević i Amina Smajlović ogorčeni na sistem: Moramo nastaviti dalje

Arijana i Muriz Memić, Davor Dragičević i Amina Smajlović ogorčeni na sistem: Moramo nastaviti dalje

"Dobili su krila. Viđao sam ih svakog četvrtka, nisam im ni ružnu riječ rekao", kazao je Memić.

Zijad Mutap je podnio krivičnu prijavu u Policijskoj upravi Ilidža, a Hasan Dupovac podnio u Policijskoj upravi Hadžići. Također, obojica su podnijela prijavu i Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

18. novembra je održano pripremno ročište u Općinskom sudu u Sarajevu u parničnom postupku po tužbi Alise Ramić protiv Muriza Memića. Alisa Ramić je tužila Muriza Memića za klevetu. Glavna rasprava će biti održana u martu.

Ifet Feraget nakon ročišta u Općinskom sudu: 'Žao mi je što Muriz Memić mora prolaziti kroz sve ovo'

Ifet Feraget nakon ročišta u Općinskom sudu: 'Žao mi je što Muriz Memić mora prolaziti kroz sve ovo'

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine je 24. novembra oslobodio Zijada Mutapa, Alisu Ramić (rođ. Mutap), Josipa Barića, Hasana Dupovca i Muamera Ožegovića koji su se teretili da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe.

Slučaj Dženan Memić

Podsjetimo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja.

Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na brojne nepravilnosti u ovom slučaju. Vrhovni sud je donio oslobađajuću presudu za Ljubu i Bekriju Seferovića čime je stavljena tačka na priču oko toga da je mladić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Dupovac i Barić su policajci Ministartva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a Ožegović radnik hotela "Kristal" na Ilidži, dok je Zijad Mutap otac Alise Ramić.

Sud BiH u julu prošle godine potvrdio je optužnicu protiv navedenih lica, a u kojoj je navedeno da je, po prethodnom dogovoru, optuženi Mutap Zijad ostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima i optuženima, koji su osobno, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinilaca i načina stradanja Memić Dženana, počinili nezakonite radnje tako što su:

neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službenike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja, a koji se odnose na stradanje Memić Dženana, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinioce i stvarni način na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Optuženi su se teretili za organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima: protuzakonito posredovanje, pomoć počiniocu nakon počinjenog krivičnog djela, sprječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

"Sedam godina traje naša agonija, borba u kojoj pokušavamo da se izborimo za ono što bi trebalo biti samorazumljivo – da pravosudni sistem štiti građane od kriminalaca, a ne da se građani moraju štiti i boriti protiv sistema koji je kriminalan", navela je uoči presude, između ostalog, u pismu upućenom medijima Arijana Memić, sestra tragično stradalog Dženana Memića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije