Vladimir Vasić iz I. Sarajeva nakon presude u slučaju Memić: "Dženane, nepoznati brate..."

2
Radiosarajevo.ba
Vladimir Vasić iz I. Sarajeva nakon presude u slučaju Memić: "Dženane, nepoznati brate..."
Foto: Facebook / Vladimir Vasić kod spomenika Dženanu Memiću

Sud Bosne i Hercegovine jučer je oslobodio Zijada Mutapa i druge koji su se teretili da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Sud BiH je tako oslobodio Zijada Mutapa, Alisu Ramić (rođ. Mutap), Josipa Barića, Hasana Dupovca i Muamera Ožegovića.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe. 

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Grupa Pravda za Dženana Memića poslala potresnu poruku za Dan državnosti

Grupa Pravda za Dženana Memića poslala potresnu poruku za Dan državnosti

Jučer smo svjedočili potresnim i emotivnim izjavama članova porodice Memić, Dženanovog ovca Muriza i sestre Arijane, njihovog advokata Ifeta Ferageta, a poruku povodom slučaja uputio je i Vladimir Vasić, sociolog i stručni saradnik na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.  

Poruku je počeo riječima "oprosti nam, Dženane!"

"Nisam te lično poznavao. Nisam čak ni, oprosti mi, mnogo pažnje posvetio kad sam čuo u medijima da je 'u saobraćajnoj nesreći povrijeđen mladić...'. Brecnula me vijest da si izdahnuo na koševskom KUM-u. Jezivo ga se i ja sjećam iz ličnog iskustva. Došao sam na njega, u ljeto, baš sa Ilidže, nesvjestan, dezorijentisan, ugruvan, s dosta manjim povredama ali ni ja nikad nisam, o svojim povredama glave, saznao istinu.

Ne znam otkud mi u saobraćajnoj nesreći atipične povrede. Ali, preživio sam. Hvala Bogu. Time se okončalo sve. Prihvatio sam 'istinu' iz policijskog zapisnika. Za tebe je nažalost život imao drugi plan. Čudesna je ta Ilidža. Misterija. Očito.

Pomolio sam se danas našem Bogu i mom i tvom, znaš i sam da je isti jer si i ti bio isti kao ja, vjerovao si u neko bolje sutra, da ovozemaljska pravda bude bar sudski zadovoljena! Nažalost jad i čemer sistema u kome živimo pokazao je, sramnom presudom, svoje pravo lice!

Počivaj u miru! A mi ćemo, bar na ovaj način, svjedočiti postojanje mladića koga je progutao jad i čemer sistema u kome živimo. Čekaćemo istinu koja je, vjerujem, vrlo blizu. Istina koja će biti putokaz svima nama, a koju si ti platio svojom glavom, Dženane...nepoznati brate", poručio je on.

Muriz i Arijana Memić napustili sudnicu kad je sudija počeo da im se obraća

Muriz i Arijana Memić napustili sudnicu kad je sudija počeo da im se obraća

Dodao je i kako je detaljno pratio slučaj ubistva Dženana Memića.

"Današnjom presudom Suda BiH kojom se oslobađaju svi optuženi u ovom slučaju zakucan je poslednji ekser u mrtvački sanduk BH pravosuđa.

Očito, u ovoj državi možete da izgubite život, da vas ubiju kao psa lutalicu i da za vašu smrt niko ne odgovara. Ne optužujem nikoga ali se najiskrenije pitam - ko je ubio tog mladića i čemu mi živi da se nadamo u ovoj državi!?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije