Zastupnik Bundestaga o Čovićevim potezima: Spremni su prodati dušu đavolu

8
Radiosarajevo.ba
Zastupnik Bundestaga o Čovićevim potezima: Spremni su prodati dušu đavolu
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Josip Juratović

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izazvao je prošle sedmice brojne reakcije jer je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine stao uz bok Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) njegovog saveznika Milorada Dodika, kao i opozicione Srpske demokratske stranke (SDS), koju je osnovao osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, te glasao za ukidanje Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i veličanja zločinaca.

Potez bez presedana, koji je išao u smjeru ojačavanja hrvatsko-srpske koalicije za izmjenu izbornog zakona, naišao je na osudu hrvatskog državnog vrha, a Čović se na kraju morao ispričati onima koji e je njegov potez uvrijedio, piše Jutarnji list.

Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu ispred Socijaldemokratske partije, koja je dio nove vladajuće koalicije izjavio je za beogradski list Danas da nije iznenađen tim činom Čovića.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

"Uz to što je to nedoličan, anticivilizacijski potez koji nema veze s demokratskim vrijednostima modernog evropskog društva učinjen je očito zbog izbornog zakona kako bi si Čović osigurao vječno mjesto u Predsjedništvu BiH. Ovaj dvojac drži poluge vlasti i kontrolira moć, kao i Izetbegović.

Oni ne kontroliraju svoje etnički čiste teritorije, oni kontroliraju cijelu BiH i u stanju su blokirati cijelu zemlju dok im se ne ispune želje, što trenutno i rade", kazao je Juratović, te zaključio:

"Nacionalističke vođe će raditi sve pa i poput Čovića podržavati Dodika u bilo čemu samo kako bi sebi osigurali pozicije, jer ako samo jedan padne, znaju da svi padaju. Ovo izglasavanje HDZ BiH pokazuje otvoreno zajedništvo sa politikom Dodika, a to što ta politika slavi zločine pa i one nad Hrvatima u RS pokazuje da su spremni i dušu đavolu prodati samo da opstanu na vlasti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije