Zašto se Lane Pudar bh. političari sjete tek kada postigne neki uspjeh: Sada se takmiče u "čašćenju"

8
S.G.
Zašto se Lane Pudar bh. političari sjete tek kada postigne neki uspjeh: Sada se takmiče u "čašćenju"
Foto: EPA / Lana Pudar

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar jučer je još jednom zadivila plivački svijet.

Mlada Mostarka je u finalnoj trci 200 metara delfin doslovno "pomela" konkurenciju osvojivši prvo mjesto i zlatnu medalju.

Lana je ovu dionicu otplivala u vremenu 2:06.81 što joj je bilo i više nego dovoljno da se domogne najsjajnijeg odličja u Rimu.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Prethodno je na istom ovom šampionatu Evrope osvojila bronzanu medalju prije par dana i to u disciplini 100 metara delfin.

Političari u BiH pogledajte utrku Lane Pudar: Sutra se bori za zlatnu medalju

Političari u BiH pogledajte utrku Lane Pudar: Sutra se bori za zlatnu medalju

Ovaj vanserijski uspjeh Lana duguje isključivo sebi i svom napornom i predanom radu, ali i podršci koju joj nesebično pružaju porodica i prijatelji. 

I pticama na grani je jasno da kontinuirana podrška vladajućih struktura za nju, ali i ostale talentovane mlade sportiste u BiH izostaje iz godine u godinu.

Zašto se onda čuditi kada njihov potencijal prepoznaju druge zemlje koje im ponude sve ono što mi nismo u stanju. Najsvježiji takav primjer je Lanina sugrađanka Amina Kajtaz koja odnedavno umjesto BiH predstavlja Hrvatsku.

O nebrizi države ranije je govorio i njen otac Velibor Pudar koji je nakon osvojene bronzane medalje u Abu Dhabiju u decembru 2021. godine poslao poruku svim bh. političarima, o čemu je portal Radiosarajevo.ba već pisao.

"Dragi premijeri, ministri, gradonačelniče, vijećnici, političari dok god ne napravite olimpijski bazen u Mostaru, sve ove medalje i svi ovi Lanini uspjesi su samo njeni, njenih trenera, njenih roditelja, prijatelja i obične raje. Vaši nisu! Vaši će biti onda kada napravite nešto što u 21. vijeku ima svako selo na zapadu, a to je olimpijski bazen! Učinite to i napravit će te veliku stvar ne za Lanu, već za našu državu u koju se toliko kunete i za svu mostarsku djecu", napisao je tada otac Velibor.

Bravo, vodena vilo: Nestvarna Lana Pudar je europska prvakinja!

Bravo, vodena vilo: Nestvarna Lana Pudar je europska prvakinja!

Tako je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković donijela odluku da Lani Pudar dodijeli diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine kao čin podrške i priznanja za veliki doprinos sportu u našoj zemlji.

Federalni premijer Fadil Novalić iskoristio je priliku da mladoj Mostarki čestita na ovom uspjehu dodavši kako "reakcija Vlade FBiH neće izostati" i da je ovo tek početak.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je ranije obećala nagraditi Lanu Pudar s 10.000 KM, nakon što je osvojila bronzanu medalju na 100 metara delfin, ali je sada promijenila odluku i odlučila da nagradu udupla.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uplatio je ranije obećani iznos od 30.000 KM za Lanin odlazak na prvenstvo Evrope u Rim.

/ Anketa

Smatrate li da je zlatna medalja Lane Pudar u Rimu najveći uspjeh sporta u Bosni i Hercegovini?
Rezultati

Vlatko Glavaš jutros je predao zastupničku incijativu u Parlament BiH da se u što hitnijem roku izdvoji iznos od 100.000 KM kao vid nagrade za izuzetni rezultat koji je postigla Lana Pudar i njen tim.

Porazna je činjenica da se bh. političari Lane sjete tek kada ona postigne neki zapažen rezultat kakav je jučer postigla u Rimu, a za koji su oni ponajmanje zaslužni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije