Slučaj Dženan Memić: Ljubo i Bekrija Seferović ponovo pred Vrhovnim sudom

4
Radiosarajevo.ba
Slučaj Dženan Memić: Ljubo i Bekrija Seferović ponovo pred Vrhovnim sudom
N.G. /Radiosarajevo.ba / Memići i Feraget danas ispred Tužilaštva

Pretres u slučaju "Dženan Memić" u kojem su optuženi Ljubo i Bekrija Seferović za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja na Vrhovnom sudu FBiH bit će održan danas.

Napomenimo da je Vrhovni sud krajem marta djelomično usvojio žalbu Tužilaštva KS na oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu.

"Vrhovni sud FBiH je rješavajući po žalbi kantonalnog tužitelja iz Sarajeva našao da je ista djelimično osnovana, pa je rješenjem od 24.11.2020. godine ukinuo prvostepenu presudu zbog više bitnih povreda odredaba krivičnog postupka (onih iz člana 312. stav 1. tačka k. Zakona o krivičnom postupku FBiH) koje se ogledaju u (ponovljenom) izostanku razloga o odlučnim činjenicama u prvostepenoj presudi, na koje je bilo ukazano i prethodnim rješenjem ovog suda kojim je ukinuta ranija prvostepena presuda", navodi se u saopćenju Vrhovnog suda iz aprila.

S obzirom na to da je u ovom postupku prvostepena presuda ranije ukidana, Vrhovni sud FBiH je, kako se nadalje navodi, u skladu sa zakonom propisanim pravilima drugostepenog postupka odredio održavanje pretresa pred ovim, kao drugostepenim sudom.

"Montirana optužnica rezultirala oslobađajućom presudom"

Sinoć su se oglasili i iz grupe "Pravda za Dženana Memića" povodom ovoga, a njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Ljubi i Bekriji Seferović se sudilo za isto pred Kantonalnim sudom KS, uz montiranu optužnicu koja je isključivo mogla rezultirati onim čime je rezultirala - oslobađajućom presudom. Jer nije bilo saobraćajne nesreće, jer Ljubo nije taj.

To je Kantonalni sud KS obrazložio 16. jula 2018. godine i to na preko 200 stranica presude.  Potom je 23. aprila 2019. godine, na žalbu Kantonalnog tužilastva KS, održano ročište pred Vrhovnim sudom FBiH, da bi isti 10. juna 2019. godine prvi put ukinuli presudu i vratili predmet pred Kantonalni sud KS.

Kantonalni sud potom ponovo poziva svjedoke, nove vještake, koji opet kažu isto što su i oni prvi rekli - da saobraćajna nesreća nije, da povrede kod Dženana i Alise nisu mogle tako nastati, da Alisina navodna amnezija ne pije baš vode - i 13. januara 2020. godine Kantonalni sud KS ponovo donosi oslobađajuću presudu.
No, tu se priča ne završava.

Nije bilo dovoljno jednom više od 140 stranica, jednom više od 200 stranica presude, kao ni mnogobrojni iskazi vještaka. Tužilaštvo KS se ponovo žali, a 24. novembra 2020. godine, održava se novo ročište na Vrhovnom sudu FBiH.

Presuda Kantonalnog suda KS je ukinuta 23. marta 2021. godine po drugi put. Ovaj put se predmet više ne može vratiti Kantonalnom sudu, nego će Vrhovni sud odlučiti o tome da li su Ljubo i Bekrija krivi za ono što im se stavlja na teret.

U međuvremenu, Tužilaštvo BiH uspješno i opsežno vodi istragu o istrazi u slučaju „Dženan Memić“, a pet lica se nalazi u pritvoru već više sedmica i mjeseci, dok čekaju podizanje optužnice koje slijedi do najkasnije 20. tekućeg mjeseca. Oni se terete za organizirani kriminal, zbog krivičnog djela pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, tačnije zbog sakrivanja i uništavanja dokaza.

Tužilaštvo BiH je najavilo da je ta optužnica tek početak, a krivična prijava koju je Muriz Memić predao još nakon prve presude Kantonalnog suda KS broji 45 lica poimenično, od kojih su četiri među gore pomenutim u pritvoru, kao i druga NN lica.

Sud BiH, koji je inače poznat po tome što je skloniji ne odrediti pritvor, ukoliko je moguće odrediti mjere zabrane, odredio je od februara do danas pritvor za pet osoba iz ovog slučaja, a više puta isti produžavao.  Vrhovni sud FBiH, ipak, bira da treći put bode rane porodice Dženana Memića i ponovno sudi o montiranoj optužnici, protiv montiranih odgovornih.

Ročiste počinje u 10:00h, javno je i ukoliko želite, možete prisustvovati uz priloženu ličnu kartu i masku za lice.

Vrhovni sud FBiH će svakako odlučiti i to po svome nahođenju, moralnom kompasu i znanju.", saopćeno je iz ove grupe.

Dženan stradao prije pet godina

Podsjećamo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja.

Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Pritvor za nekoliko osoba

Josip Barić nalazi se u pritvoru, a osumnjičeni je u istrazi Tužilaštva BiH i sumnjiči se zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342.  A vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje iz člana 382. i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz KZ-a Federacije BiH.

Barić je treća osoba koja je u okviru istrage Tužilaštva BiH uhapšena zbog sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima protivzakonito posredovanje i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće MUP KS i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhapšeni su 1. februara.

Svi se i dalje nalaze u pritvoru, kao i Alisa Ramić (rođeno Mutap).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije