Vojni kapelan iz Hrvatske u BiH: Bezočno, drsko, bezobrazno dođe i kaže: 'Ja sam musliman'

42
Radiosarajevo.ba
Vojni kapelan iz Hrvatske u BiH: Bezočno, drsko, bezobrazno dođe i kaže: 'Ja sam musliman'
Foto: Arhiv / Govor mržnje u Plehanu

Dozvolili smo da previše migranata umre; ne budimo ravnodušni prema tragedijama; ne zatvarajte vrata stancima; isključivanje migranata iz društva je skandalozno, odvratno i grešno. To je zločin!; migranta se prihvata kao čovjeka, a ne zbog onog što može dati...

Ovako već mjesecima i godinama govori umni papa Franjo, apelirajući na svijest čovječanstva da zaustavi neopisive patnje hiljada ljudi koje danas prepoznajemo kao migrante i izbjeglice.

Tako je govorio i 13. augusta ove godine kada zavapio nad sudbinom oko 2.000 migranata koji su samo ove godine izgubili živote u Sredozemnom moru pokušavajući prijeći u Evropu!

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

"Mora se reći s bolom i sramom da je gotovo 2.000 žena, muškaraca i djece umrlo u moru od početka ove godine pokušavajući doći do Evrope, rekao je papa Franjo moleći za žrtve.

Ljutnja na papu

Pozvao je političare da spriječe ove tragedije.

Papa o smrti migranata u Sredozemlju: "To je sramota, otvorena rana čovječanstva"

Papa o smrti migranata u Sredozemlju: "To je sramota, otvorena rana čovječanstva"

Ovi glasovi došli i do naši prostora, pa i u franjevačku Župu sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini, gdje se u nedjelju, 20. augusta okupilo stotinjak vjernika iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske na proslavi Mlade mise.

Ali, na takvog papu Franju, pa i Katoličku crkvu, ljut je fra Mato Vincetić, župni vikar na Plehanu i vojni kapelan u Vinkovcima u susjednoj Hrvatskoj, koji je predvodio slavlje Mlade nedjelje na Plehanu, kazavši da se "naš papa i Katolička crkva slomiše oko migranata".

"Ne možemo mi prihvaćati migrante u svoju kuću"

U propovijedi koja je po svojem narativu na granici jezika mržnje, pa i islamofobije, fra Mato je koristio krajnje opasan antimigrantski narativ, prigovarajući Svetom Ocu čak i što migrante naziva "našom braćom, našom braćom i sestrama" i "kako ih trebamo ljubiti i dati im što požele".

Dragan Bursać: Kad negatora genocida postavite za ambasadora očekuje se baš ovo!

Dragan Bursać: Kad negatora genocida postavite za ambasadora očekuje se baš ovo!

"Tako vam je to... Ne možemo mi prihvaćati migrante u svoju kuću, dati im sve da rade, a oni onda bezočno, drsko, bezobrazno i bezobzirno dođu i kažu: Ja sam musliman!" Moraš mi dati hranu koju ja hoću da jedem. Vidi, molim te!? Došao si iz zemlje, gladan, žedan, gol i bos. Tvoj Bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog! Došao si ovdje, u moju kuću, gdje je bog Isus Krist, kojem ja zahvaljujem sve ove blagodati koje ja imam na zemlji, na Zapadu, i ja zahvaljujem njemu", rekao je fra Mato, zapriječivši da će biti vrlo direktan.

Ostavi se svoga Boga!

Sad ti meni – nastavio je - naturaš tvoga Boga!

"Koji je tebe ostavio gladnog, žednog, golog i bosog da ja Njemu i tebi moram ispunjavati volju. Umjesto da kažeš: "Halo, pa vidi se ko je..., kome mi trebamo zahvaliti svog bogatstvo, napredak Zapada". Pa, Kristu i Evanđelju! Nažalost Europska unija nema Boga u Ustavu EU. Nema Krista i Evanđelja. Odrekli su se. I zato imaju problema jer moraju ispunjavati bezobrazluk onima koji dolaze. Jer je rekao (Ustav, op. ur.), on je čovjek i kao čovjek ima pravo da jede. A on (migrant, op. ur.) još kaže ne smiješ mi svinjetinu, moraš mi teletinu! Vidite bezobrazluka! Zato je Isus ženi rekao: "Halo, ne može to tako". Ne može to tako, ne može to tako...", nastavio je Vincetić, te krajnje zapaljivo dodao:

"Tvoj bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog i sad tražiš od mene da ti napravim... Dobro, nije problem napravit ću ti dobro, a ti ćeš i dalje bit... ono, klanjat se... Ne, ne, ne može! Ostavi se svog Boga! Priznaj vjeru u pravoga Boga, pa ćemo ti onda dati sve. Dobit ćeš sve ovo što i mi imamo. A ne, ja tebi iskazujem ljubav i milosrđe, a ti pljuješ po meni. Zapovijedaš mi i naređuješ. I to u mome. Jer, Isus Krist kad je slao svoje apostole u gradove i sela govorio je: "Jedite što vam se stavi, pijte što vam se stavi i lezite gdje vam se ponudi"".

Da me zaluđuješ...

U propovijedi od skoro sat i pol fra Vincetić je posvjedočio da je i sam imao iskustvo migranta, te da je bio diskriminiran kao osoba s prostora bivše Jugoslavije, ali to danas opravdava.

"Pa, bio sam i ja u Njemačkoj, pa nije mi ni palo na pamet da dođem Švabi, Nijemcu na oči da kažem: "Moraš me zaposliti, daj mi posao, ja sam čovjek, imam pravo na rad, daj mi posao". Ne, nego gledam dolje ko najveća pena, a on odozgo kaže: "Došao si u moje, šta tražiš ovdje?" I u pravu je! I onda ga moraš moljakat: "Daj mi kru'a da se najedem, daj mi vode da se napijem, jer ja sam goljo". Gladan, žedan, gol i bos! U onoj svojoj balkaniji, ne znam ni ja, nedođiji. I poslušan si. Ako si došao u moje, sjest ćeš tamo gdje ti ja kažem! Leći ćeš tamo gdje ti ja kažem! Jest ćeš i pit ono što ti ja dadnem! Ili klanjaj se iz kuće! Oprosti, molim te, ovo je moje! Ne možeš ti meni u mom zapovijedati. I to pod krinkom nekih ljudskih prava! Kojih ljudskih prava?! Da ti mene u mome - zaluđuješ! Kakav je to..?!", gotovo histerično je govorio fra Mato Vincetić.

Štaviše ono tvrdi da Krist Evanđeljem jasno naznačuje ono što on govori.

Kršo odgovorio Košarcu: 'Besprizorno negira sudski utvrđene činjenice o zločinačkoj opsadi Sarajeva'

Kršo odgovorio Košarcu: 'Besprizorno negira sudski utvrđene činjenice o zločinačkoj opsadi Sarajeva'

Šta bi Isus rekao?!

Stavljajući svoju propovijed u kontekst Evanđelja, Vincetić tvrdi da su u vrijeme kada je Isus živio "Židovi sve druge poganske narode smatrali psima. (da li treba danas tako?!)."

"Prema Samarijancima su se i odnosili kao prema psima. Isus je ovdje još i blag: "On ne kaže - svojim apostolima - da vidimo šta hoće to pseto od žene." Kao što bi, inače, njegovi sunarodnjaci rekli. On blago kaže da ne priliči od djece da date psićima! Ali, bi ga razapele ove današnje udruge za prava. Rekli bi on je šovinist, fašist, nacist..., ne znam ni ja šta je. On je samo realan čovjek. Čovjek od krvi i mesa, koji dijete svoga vremena i doba.. On bi nas i dan danas poučio i rekao: "Šta vi radite?! Dopuštate drugima da vas u vlastitim domovima, pametima i onima što imate - zaluđuju. To nije kršćanska ljubav. To nije kršćansko milosrđe da drugom dopustiš da te.... pravi za budalu", zaključio je, uz ostalo, fra Mato Vincetić.

Nakon političara, očito je i kod vjerskih velikodostojnika jezik mržnje, diskriminatorski narativ i širenje straha "od drugih i drugačijih" postojao dominanatan.

A kada to na teritoriji BiH radi vojni kapelan koji djeluje u okviru Vojnog ordinarijata Oružanih snaga susjedne i Ministarstva odbrane susjedne Republike Hrvatske, onda je svakako to mjesto i vrijeme za reakcije institucija države BiH.

Tužno je da fra Mato Vincetić ovo radi u drevnom Plehanu i u ime bosanskih franjevaca, kojima ovakvim porukama samo može nanijeti štetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (42)

/ Povezano

/ Najnovije