Vozač vrijeđao djecu Bošnjaka u Hrvatskoj: 'Hoćete me voditi na krmetinu?'

27
Radiosarajevo.ba
Vozač vrijeđao djecu Bošnjaka u Hrvatskoj: 'Hoćete me voditi na krmetinu?'
Foto: Screenshot / Insert iz snimka gdje autobus samo prolazi pored djece

Nakon što su se roditelji učenika iz Široke Rijeke, malog mjesta u blizini granice s BiH, požalili da im vozač autobusa karlovačkog Autotransporta vrijeđa djecu, on je prestao primati putnike na križanju na kojemu je to radio dotad i to sada radi kilometar i pol dalje.

I prva i druga stanica improvizirana su stajališta, odnosno riječ je o križanju s nerazvrstanom cestom, jer, uostalom, prave stanice ne postoje na čitavoj ruti do 20 kilometara udaljenog Vojnića, odnosno, prva je u Miholjskom, do koje đaci imaju 15 kilometara.

Putnici tako sada moraju pješačiti kilometar i pol po opasnoj državnoj cesti koja inače spaja D-1 s graničnim prijelazom Maljevac.

Stručnjaci otkrili šta jesti ujutro: "Sve je laž i marketinški trik, ovo je najbolji doručak"

Stručnjaci otkrili šta jesti ujutro: "Sve je laž i marketinški trik, ovo je najbolji doručak"

U karlovačkom Autotransportu kažu da su ukorili vozača, koji se pak žali na ponašanje đaka, ali tvrde da je promjena učinjena zbog sigurnosti putnika dok se ne sagrade stajališta.

Nameću se, međutim, dvije nelogičnosti, kako to da je do promjene došlo neposredno nakon što su se roditelji požalili na vozača i kako to da je prvo stajalište postalo nesigurno za putnike baš sada, prvi put od kraja Domovinskog rata, jer je isti vozač istoga koncesionara na istom mjestu putnicima stajao prethodnih 27 i pol godina?

Slučaj u bh. susjedstvu: Zaplijenjeno više od pola tone kokaina vrijednoga oko 20 miliona eura

Slučaj u bh. susjedstvu: Zaplijenjeno više od pola tone kokaina vrijednoga oko 20 miliona eura

Osmero učenika

"Dijete nam ide u četvrti razred i ima 11 godina. Iz sela je osmero đaka, a bude i ponešto drugih putnika. Svih godina autobus nam je stajao na tom raskrižju ispred kuće. Nekoliko mjeseci dijete mi se žalilo da ih vrijeđa vozač.

Nazivao ih je magarcima i konjima te im je psovao mater. Kako smo 1. maja imali polaganje kamena temeljca za Islamski centar, pitao je hoće li ga voditi tamo na janjetinu i krmetinu.

To nije u redu i ne mogu to shvatiti drukčije nego kao uvredu na nacionalnoj osnovu, jer su svi đaci koje primi u autobusu u Širokoj Rijeci Bošnjaci i muslimani", kaže nam majka dječaka Fatima Dolić.

Hrvatsku pogodilo snažno nevrijeme. Poplavljene osnovna škola, učenički dom, vrtić...

Hrvatsku pogodilo snažno nevrijeme. Poplavljene osnovna škola, učenički dom, vrtić...

Ismijavali ih

Zato je, dodaje, napisala pismo Autotransportu Karlovac i zamolila da se vozač više ne ponaša tako. Prvo je nazvala ostale roditelje koji su joj, kaže, potvrdili da su se i njihova djeca požalila na vozača. Reakcija je uslijedila sutradan. Putnike koji su čekali na stajalištu kao i svakoga dana, vozač prvi put nije pokupio, samo je prošao kraj njih. Nastavilo se tako i sljedećih dana.

"Niko nam ništa nije rekao, a kad je susjeda pitala vozača zašto to radi, rekao joj je neka pita mene, jer sam ja kriva za sve", govori Fatima.

Njihov sin nije išao u školu tri dana, jer ga Fatima nije imala čime odvesti do nove stanice, jer kod kuće ima dvoje male djece, a suprug Husein radi u Austriji i dolazi samo vikendom. On je žalostan. Pokazuje nam videosnimku autobusa koji prolazi pokraj putnika na stajalištu, a među nekoliko njih je i njegov sin, koji se potom okreće, te se vraća kući s torbom na leđima.

Fatima Dolić kaže da joj na njezino pismo iz Autotransporta nikada nisu odgovorili, ali je ono pročitano na sastanku na temu autobusnih stanica, koji je održan u Vojniću, na kojemu su sudjelovali predstavnici Općine, policije, prijevoznika, škole i roditelja.

Biznismen iz BiH u Hrvatskoj gradi bolnicu od 50 miliona maraka

Biznismen iz BiH u Hrvatskoj gradi bolnicu od 50 miliona maraka

"Zapravo su radili sprdačinu, to je bila neka vrsta pošalice na koju su se nasmijali svi", zaključila je ona.

"Ovdje se sve radi naopako. Pisali smo i molili da se na zavoju ispred kuće postavi bankina i niko nas nije doživljavao. Susjed je čak ponudio da će je on finansirati. Onda se u banderu zaletjela jedna učiteljica i poginula. Tri dana kasnije postavljena je bankina. Zar se morala čekati tragedija?", govori Husein, pitajući se čeka li se i u ovom slučaju nova tragedija.

Navodni manjak vozača

Za problem s Autotransportom išli su pitati u Karlovačku županiju, otamo su ih, kažu, uputili u Općinu, a tamo su im rekli ako im smeta visoka trava uz cestu, neka je pokose, tvrde.

"A šta učiniti, dijete smo ispisali iz Maljevca jer su ukinuli školu, pa zato i ide u Vojnić. Da ga sada ispišemo iz Vojnića i šaljemo u Veliku Kladušu?", pitaju se Dolići.

Policija u bh. susjedstvu riješila zločin star 25 godina: Zlata od Siniše tražila da joj ubije muža

Policija u bh. susjedstvu riješila zločin star 25 godina: Zlata od Siniše tražila da joj ubije muža

Inače, u posljednje vrijeme na istog se prijevoznika žali puno roditelja s karlovačkog područja, jer bez najave povremeno ukinu neke "školske" linije. Pravdali su to manjkom vozača, piše Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (27)

/ Povezano

/ Najnovije