Vlada KS dala saglasnost: Nova zapošljavanja u JU Domu zdravlja

1
Radiosarajevo.ba
Vlada KS dala saglasnost: Nova zapošljavanja u JU Domu zdravlja
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / JU Dom zdravlja Sarajevo

Vlada KS dala je saglasnost na nova zapošljavanja u JU Dom zdravlja, s dodatnim brojem zdravstvenih radnika i opremom očekuje se bolja usluga za građane.

U svrhu kapacitiranja kadra i poboljšanja usluge građanima u primarnoj zdrvastvenoj zaštiti, Vlada Kantona Sarajevo dala je danas saglasnost JU Dom zdravlja KS da izvrši prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme još 46 radnika.

Od ovoga broja, planirano je upošljavanje 21 doktora medicine, 21 medicinske sestre/tehničara, jednog stručnog saradnika zaštite na radu iz grupacije tehničkih/medicinskih i prirodnih nauka, te tri tehnička sekretara organizacione jedinice.

Španski savez kaznio Atletico Madrid zbog istupa navijača sa 20.000 eura!

Španski savez kaznio Atletico Madrid zbog istupa navijača sa 20.000 eura!

Posljednjim upošljavanjima, kako je istaknuto, ispunit će se zahtjevi za optimalnom popunjenošću nedostajućih kadrova u JU Dom zdravlja, prema propisanim standardima i normativima, a od menadžmenta ustanove očekuje se da kroz odgovoran rad i dobru organizaciju posla u narednom periodu omoguće bolju zdravstvenu uslugu građanima.

Kako je navedeno, u posljednjih 15 mjeseci, aktima Vlade KS data je saglasnost na zapošljavanje ukupno 318 radnika u ovoj zdravstvenoj ustanovi, na neodređeno i određeno vrijeme.
Po riječima ministra zdravstva KS Harisa Vranića, zapošljavanja zdravstvenog kadra u ovoj ustanovi intenzivirana su još od 2021. godine, kao i ulaganja u nabavku nedostajuće opreme, a sve kako bi se građanima osigurala usluga kakvu zaslužuju.

"Ukupno 1.150.000 KM je izdvojeno za nabavku opreme, te 600.000 KM za Projekt izgradnje, rekonstrukcije i sanacije objekata ove ustanove. Pored toga, za nabavku RTG opreme iz transfera Federacije BiH obezbjeđena su sredstva u iznosu od 405.171 KM. Od ovih sredstava nabavljeni su digitalni detektori, digitalni RTG aparat, dijagnostički medicinski monitor i mnoga druga vrijedna oprema u cilju poboljšanja zdravstvene usluge pacijentima.

Ko će nas liječiti: Zašto medicinski radnici odlaze u inostranstvo i kakva je situacija u Sarajevu?

Ko će nas liječiti: Zašto medicinski radnici odlaze u inostranstvo i kakva je situacija u Sarajevu?

U periodu pandemije, riješen je problem nedostatka hladnog lanca za potrebe skladištenja vakcina protiv Covid-19, nabavljeno je specijalno vozilo za ove potrebe, ali i riješeno pitanje hladne sobe u Kantonu Sarajevo. U tom periodu Ministarstvo je odobrilo upošljavanje na neodređeno za 115 zdravstvenih radnika i njih još 155 na određeno u Dom zdravlja KS", podsjetio je ministar.

Prema podacima koje je iznio, u posljednje tri godine, odobreno je upošljavanje 142 doktora medicine, specijalista pedijatara, pulomologa, internista i drugog potrebnog kadra. U istom periodu odobreno je zapošljavanje 81 sestre/tehničara. Produžavani su ugovori logopedima i defektolozima, kako bi se obezbijedila kontinuirana njega djeci s poteškoćama u razvoju, a krajem godine, konačno je riješen njihov status i Ministarstvo je odobrilo zapošljavanje 14 logopeda na neodređeno.

Odobreno je i zapošljavanje drugog medicinskog i nemedicinskog kadra u ovoj ustanovi.
Najavio je i da će Ministarstvo zdravstva nastaviti davati saglasnosti za rad u svim zdravstvenim ustanovama u KS, prema njihovim iskazanim potrebama.

Otvorena nova porodična ambulanta u Sarajevu: Vjerujem da će pacijenti biti zadovoljni

Otvorena nova porodična ambulanta u Sarajevu: Vjerujem da će pacijenti biti zadovoljni

"Istrajni smo u namjeri da vratimo zdravstveni sistem u stanje kakvo naši građani zaslužuju. U 2023. godini, Ministarstvo zdravstva u Budžetu je planiralo sredstva u iznosu od 1.000.000 KM i za Projekt obnove voznog parka, u svrhu dostupnosti i efikasnosti zdravstvenih usluga JU Dom zdravlja KS, a što se posebno odnosi na razvoj patronažne službe, s obzirom na to da se veliki broj pritužbi naših građana odnosio upravo na taj dio zdravstvene zaštite”, najavio je ministar Vranić.

U svrhu sistemskog rješavanja problematike zapošljavanja nedostajućeg kadra, Vlada je danas prihvatila i Inicijativu ministra Vranića za dopunu Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru na teritoriji Kantona Sarajevo.

Dopunama ove uredbe bi se omogućilo zdravstvenim radnicima koji imaju zaključene ugovore o radu na određeno vrijeme s javnom zdravstvenom ustanovom o obavljanju specijalizantskog staža za potrebe te ustanove, a koji se u cjelokupnom iznosu finansiraju od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, te koji nakon toga polože specijalistički ispit, da budu primljeni u radni odnos na neodređeno vrijeme u toj zdravstenoj ustanovi, bez dodatne saglasnosti i provođenja javnog oglasa za prijem.

Pitali smo: Da li se građani više liječe u javnim ustanovama ili ipak kod privatnika?

Pitali smo: Da li se građani više liječe u javnim ustanovama ili ipak kod privatnika?

Vlada je ovim povodom zadužila Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS da pripremi Prijedlog uredbe o dopuni pomenute Uredbe, te da istu u što kraćem roku dostavi Vladi KS na razmatranje i usvajanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije