Sarajlije mogu da odahnu: Riješeno pitanja rada JU Dom zdravlja KS nedjeljom

0
Radiosarajevo.ba
Sarajlije mogu da odahnu: Riješeno pitanja rada JU Dom zdravlja KS nedjeljom
Foto: Vlada KS / Detalj sa sastanka

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Haris Vranić održao je danas sastanak sa direktorom JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo doc. dr. Abelom Baltićem i predsjednikom Upravnog odbora ove ustanove dr. sci. Ademirom Spahićem.

Na ovom sastanku rješeno je pitanje rada domova zdravlja nedjeljom. Definirano je rješenje na osnovu kojeg se građanima osigurava zdravstvena usluga svaki dan u sedmici u svim organizacionim jedinicama DZ, uključujući Hadžiće, Ilijaš, Trnovo i Vogošću.

Prisutni su se složili da je prioritet rješavanje problema na način da se izađe u susret zahtjevima i potrebama građana, ali i uposlenika domova zdravlja.

Vlada KS odobrila: Bit će zaposleno 29 ljekara u JU Dom zdravlja

Vlada KS odobrila: Bit će zaposleno 29 ljekara u JU Dom zdravlja

Naglasili su da je jedan od glavnih problema manjkavi zakoni na nivou Federacije BiH, koji ograničavaju mogućnost da se riješe ovakvi ili slični problemi. Dogovoreno je da u što kraćem roku dođe do potrebnih izmjena akata, tako da se udovolji zahtjevima velikog broja korisnika usluga domova zdravlja u KS.

Također, na današnjem sastanku definiran je način realizacije obaveza iz nedavno potpisanog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo.

Osim toga, tokom današnjeg susreta sagovornici su izrazili nadu da će na narednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, koja će biti održana početkom jula, biti usvojene izmjene Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. To će omogućiti isplatu plata zdravstvenim radnicima u skladu sa odredbama potpisanog i usvojenog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo.

Na kraju, definirani su i zajednički koraci koji se tiču procesa restrukturiranja i reforme zdravstvenog sistema, sa ciljem osiguravanja najkvalitetnije moguće njege za građane, ali i najboljih mogućih uslova rada za zdravstvene radnike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije