Haris Vranić: Ako čekate na termin za doktora duže od 20 dana...

16
L.S.
Haris Vranić: Ako čekate na termin za doktora duže od 20 dana...
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Haris Vranić

Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo održao je danas konferenciju za medije gdje je upoznao javnost o Izvještaju Ureda za borbu protiv korupcije o listi lijekova koje je donijelo Ministarstvo zdravstva KS, o prozivkama upućen ministru, ali i šta je ministarstvo uradilo i šta je planirano za naredni period.

Ministar je svoje izlaganje počeo sa osvrtom na SDA poteze, skandalima oko nabavke respiratora, vakcina, krivičnim prijavama i šta je navedeno u zvaničnom Izvještaju Ureda borbe protiv korupcije. 

"Nikad nisu objasnili kako su se to farmaceutske kuće obraćale SDA. Niko im nije vjerovao da se iko ozbiljan može njima obratiti", kazao je Vranić i naglasio kako ima dokaz za njihove lopovluke. 

Salkić o sjednici NSRS: "Njihov cilj je dehumanizacija Bošnjaka, situacija može izmaći kontroli"

Salkić o sjednici NSRS: "Njihov cilj je dehumanizacija Bošnjaka, situacija može izmaći kontroli"

"Oni misle da će svoje lopovluke prikriti tako što lažno optužuju druge, a postoji izvještaj. Istraga je pokrenuta kad je podnesena prijava, gdje je Ured za borbu protiv korupcije uključujući sve nivoe koji su im bili dostupni provjerio i nisu uočene nepravilnosti oko izmjene liste lijekova u 2021. godini, a to podrazumijeva da je ministar zdravstva jedini legitiman da predlaže prema Vladi KS liste", kazao je Vranić i naglasio kako je izvještaj dostupan javnosti. 

Kazao je kako nisu isti kao SDA i nada se da će građani to uvidjeti.

"Zdravstvo su srozali, a moralne lekcije drže nam oni koji većinu vremena provode po sudnicama. Podsjetit ću vas, jer se kod nas brzo zaboravlja, a i ko se može sve sjetiti krađa, afera i lopovluka koje je uradila SDA. Podsjećam vas na Lasik koji je u Sarajevu plaćan 11KM u Zenici 3KM, milioni su pokradeni, pa najava EU licencirane COVID vakcina koje nikad nisu došle", ističe Vranić.

"Dok su oni obećavali vakcine, mi smo uspjeli vakcinisati pola stanovništva u državi, nažalost doniranim vakcinama. Nadam se da će nekad položiti račune i o ovome, ali i nizom drugih afera i to sve po stranačko-rodbinskim vezama

Ko je dijelio specijalizacije bez stvarne potrebe, pita se Vranić, ističe da danas nemamo dovoljno ljekara porodične medicine, pulmologa, pedijatara itd. "Trenutna uprava nije kiva za ovo stanje, za rješenje ovih problema treba vrijeme. Javnost mora znati da za obuku specijalizanta treba obuka prosječno 6 godina. Bivši nadređeni su imali vremena za to, pa nisu ništa uradili.

Naglasio je da je nemoguće za godinu dana riješiti ove probleme, ali je moguće poboljšati rad zdravstvenog sistema. 

"Naglasio je da liste čekanja ne smiju biti duže od 20 dana. U slučaju da građanima bude zakazan termin u kasnijem roku, zdravstveno osiguranje će finansirati građanima da se u privatnim ustanovama prime što prije", kazao je Vranić sa naglaskom da je onemogućena zloupotrebe pojedinaca da privatno naplaćuju usluge građanima.

Kazao je kako možemo očekivati i VI-card elektronska karticu gdje će svi imati uvid u svoj karton, svoje zdravstveno osiguranje i digitalnu mogućnost zakazivanja termina i komunikacije sa ljekarima, sve moguće terapije i usluge koje su primljene.

"Neće više biti moguće lagati i uzimati tuđe kartone i predstavljati se lažno", naglasio je Vranić. 

Istakao je kako Domovi zdravlja trpe ogroman pritisak, ali da neće odustati od borbe, jer su građani na prvom mjestu.

Spomenuo je i omikron varijantu virusa.

"Omikron soj koji je brzo prenosiv zahvatio je i zdravstvene radnike, pa sam ja poslao uputsvo, tako da svaka zdravstvena ustanova mora imati svoj krizni štab pa će sami procijentii vlastite potrebe", tvrdi Vranić. 

Govorio je i o liječenju antibioticima ističući kako se oni neselektivno pišu u ogromnim količinama što nanosi štetu prvenstveno pacijentima i čitavom zdravstvenom sistemu.

”Antibiotici ne pomažu i ne liječe virusnu infekciju COVID-19. To je prvo što jedan ljekar mogao da nauči, da virusne infekcije se ne liječe antibioticima. Jedini lijek je vakcinacija“, rekao je Vranić.

Nada se da idemo kraju i da ćemo ljeto dočekati bez restriktivnih mjera iako Krizni štab već sada planira da počne s popuštanjem mjera.

Dodao je kako je omikron dominantan u KS-u, prvenstveno što se može zaključiti prema kliničkim slikama.

”Delta soj koji smo imali u trećem talasu je bio praktično smrtonosan, doduše tada nismo ništa imali. Bili smo goloruki u borbi protiv virusa. Sada je ovaj virus toliko mutirao, nije on bezazlen, da se razumijemo, ali sada sam tražio da se u biltenima objavljuju oni koji su hospitalizirani i broj umrlih s podatkom o vakcinaciji. Mi imamo preko 92 posto umrlih koji nisu vakcinisani“, rekao je Vranić.

Dodao je kako i oni koji su vakcinisani su osobe s komorbiditetima i većinom je riječ o starijom osobama.

”Treba se paziti, ali da je situacija kritična, alarmantna, nije”, rekao je Vranić koji je pozvao ljekare da se pridržavaju protokola.

Osvrnuo se i na testiranja koja treba obavljati peti dan od pojave simptoma i sačekati da se vidi da li će doći do poboljšanja simptoma.

Upitan koje bi mjere mogle biti popuštene, Vranić je odgovorio: ”Sve, sloboda”.

O čemu je sve ministar govorio, poslušajte u videu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije