Omikron soj ima puno simptoma: Ovaj je najčešći i javlja se među prvima

4
Radiosarajevo.ba
Omikron soj ima puno simptoma: Ovaj je najčešći i javlja se među prvima
Foto: EPA-EFE / Omikron dominira i na Balkanu

Omikron soj postao je dominantan soj i na Balkanu, a širi se doslovce munjevitom brzinom.

Simptoma ima puno, a većina je istovjetna kao i kod prehlade i ostalih sezonskih virusa, pa je teško utvrditi bez testiranja da li ste zaraženi baš novom varijantom koronavirusa.

No, nekoliko izveštaja koji stižu iz Velike Britanije sugerišu da se većina COVID pozitivnih pacijenata žali na jedan te isti simptom, a rIJeč je o grebanju u grlu.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Studija ZOE COVID, koja se bavi analiziranjem na desetine hiljade zaraženih pacijenata i popisuje njihove simptome, utvrdila je da su bol i grebanje u grlu jedan od glavnih simptoma kod onih koji su se zarazili koronavirusom u vrIJeme kada je omikron počeo da se širi.

Pored grebanja, peckanja ili bola u grlu, česti simptomi su i neopisiv umor, velike glavobolje, bolovi u cIJelom tIJelu, te noćno znojenje.

PodsJetimo, iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju (CDC) poručili su da svako ko ima probleme sa disanjem, upornim bolom ili pritiskom u grudima, nemogućnošću da ostane budan ili ima blijedu ili modru kožu, usne ili nokte, te posumnja da prolazi kroz takozvani delirijum, odnosno konfuziju, odmah treba da se obrati ekipi Hitne pomoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije