Vranić: Na Kriznom štabu se pričalo o uvođenju monoklonskih antitijela

0
I.S.
Vranić: Na Kriznom štabu se pričalo o uvođenju monoklonskih antitijela
FOTO: Screenshot / Haris Vranić na Skupštini KS

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo bilo je riječi i o mogućoj nabavci monoklonskih antitijela u liječenju protiv koronavirusa.

Haris Vranić, ministar zdravstva KS, odgovorio je na ovo zastupničko pitanje.

"Bilo je spomena na Kriznom štabu o uvođenju monoklonskih antitijela. Međutim, iako ih je EMA odobrila, još uvijek nisu uzele široku upotrebu u Europskoj uniji s kojom se rukovodimo. U ovom trenutku, nismo planirali nabavku", odgovorio je Vranić.

Isak poručio Dodiku: Seoska varalico, ni novac s bankomata nisi u stanju podići, a glumio bi lidera

Isak poručio Dodiku: Seoska varalico, ni novac s bankomata nisi u stanju podići, a glumio bi lidera

Ministar je govorio i o sredstvima kreditnog zaduženja u smislu prijekata za narednu godinu.

"Za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu planirano je 650.000 KM, za Opću bolnicu dva miliona i 900.000 KM, te milion i 450.000 KM za Dom zdravlja", rekao je Vranić.

Sredstva za COVID stimulacije nisu planirana, jer to rade menadžmenti koje su dobili u smislu tranši, napomenuo je ministar na Skupštini KS.

Podsjetimo, EMA je izdala preporuke za primjenu kombinacije monoklonskih antitijela bamlanivimab i etesevimab u liječenju bolesti COVID-19.

Zaključeno je da se kombinacija bamlanivimaba i etesevimaba može primjenjivati u liječenju bolesnika s potvrđenom bolesti COVID-19 kojima nije potrebna terapija kisikom, a kod kojih postoji visoki rizik od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19.

EMA je također pregledala podatke o primjeni antitijela bamlanivimab u monoterapiji i zaključila da se, unatoč određenim nepoznanicama glede koristi primjene, monoterapija može razmotriti kao terapijska opcija.

Predmetni lijekovi daju se putem infuzije u venu, a predloženi uvjeti primjene objavljeni su na internetskim stranicama EMA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije