Ministar Vranić o slučaju djevojčice iz Kaknja: Poslao sam inspekciju...

L.S.
Ministar Vranić o slučaju djevojčice iz Kaknja: Poslao sam inspekciju...
Print Screen / Roditelji djevojčice i ministar Vranić

Vijest da je na Pedijatrijsku kliniku u Sarajevu dovezeno dijete u kritičnom stanju prije dva dana potresla je sve. Radi se o djevojčici Dženi (3) iz porodice Gadžun iz Gornjih Lučana kod Kaknja.

Kontaktirali smo ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića koji je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio da je upoznat sa ovim slučajem i kazao da je posalo inpekciju u privatnu kliniku. 

"Upoznat sam sa ovim slučajem, razgovarao sam sa direktoricom KCUS-a koja mi je objasnila u kakvom je stanju dijete dovezeno i kako je sad. Ja sam poslao inspekciju u ovu privatnu kliniku da se utvrdi da li su registrovani, oni nisu smjeli raditi operacioni zahvat, sve i da imaju sve regularno, smiju samo manji zahvat pod lokalnom anestezijom", pojašnjava Vranić za portal Radiosarajevo.ba. 

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Kako naglašava postoji sumnja u krivično djelo, no ističe da nije relevantan da donosi sud o tome, već policija i Tužilaštvo. 

"Cijeli slučaj je zabrinjavajući, moramo naći načina da oni koji nemaju dozvolu za rad, da ne mogu raditi.  Izvještaj se očekuje u toku sutrašnjeg dana. Mislim da je ovo primjer da se mora uvesti red u čitav zdravstveni sistem i ministarstvo neće odustati od pojačanih kontrola i tražit ćemo da se zakonski uobliči veći obim kazni za nezakonit rad svih ustanova, bilo javnih ili privatnih", zaključio je Vranić za Radiosarajevo.ba.

Podcrtao je da će biti održan sastanak Etičkog komiteta ljekarske komore KS na kojem će se razgovarati o ovom slučaju. 

Podsjetimo, direktorica Kliničnog centra Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Sebija Izetbegović, ranije je potvrdila za portal Radiosarajevo.ba da je na Pedijatrijsku kliniku u Sarajevu dovezeno je dijete u kritičnom stanju.

U cijeli slučaj su uključeni policija i Tužilaštvo KS.

"Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom dežurnog tužioca koji je taj obavio uviđaj, poduzimaju radnje i vrše provjere s ciljem utvrđivanja svih okolnosti tog događaja", kazala je za Azra Bavčić za portal Radiosarajevo.ba.

,,Imala je spušten kapak, zbog ranije operacije, ali plastiku koja se ugrađuje u kapak njeno tijelo nije baš prihvatilo. Djevojčica je još u komi, na aparatima, dok su nalazi rekli da su joj moždane ćelije potpuno izgorjele, da je u životu drže još samo aparati dok joj srce kuca. Prema sumnjama djevojčicu su vjerovatno uništili anestezijom koju joj nisu smjeli dati”, kažu, između ostalog, za portal Kakanjinfo.com, Muris i Amila roditelji male Džene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije