Vranić: Mi, ljekari, znamo koje kolege uzimaju pare od pacijenata. I šutimo

10
I.S.
Vranić: Mi, ljekari, znamo koje kolege uzimaju pare od pacijenata. I šutimo
FOTO: Screenshot / Haris Vranić

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, osim o slučaju smrti dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, bilo je riječi i o radu privatnih i javnih zdravstvenih ustanova u ovom kantonu.

Haris Vranić, ministar zdravstva KS se obratio zastupnicima, nakon što su oni iznijeli svoja mišljenja o eventualnim sankcijama zbog ovog slučaja.

"Drago mi je da se otvorila ova priča o zdravstvenom sistemu KS... Ja bih otvoreno da govorim, možda ne politički ni diplomatski. Politika 25 godina urušava zdravstveni sistem u KS i Federaciji Bosne i Hercegovine", naglasio je Vranić.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Napomenuo je kako se, na primjer, nakon pobjede na izborima, kaže "pripast će SDA Klinički centar, pa idući mandat SDP-u"...

"Mi koji smo unutar tog sistema znamo, a vi ste ti koji ste to izglasate. I onda, nakon 25 godina urušavanja, čuda se dese - otkrijemo da nešto ne valja. Mi kao zdravstveni radnici, ja koji radim 28 godina, glas smo izgubili govoreći da sistem ne valja... Međutim, sistem je duboko politički ukorijenjen u sve strukture", rekao je ministar.

On je poručio da se ne smiju "zatvarati oči" pred svime što se događa jer su to najmanje kreirali političari - a najmanje zdravstveni radnici.

"Da li u ovom korupciji u zdravstvu učestvujemo svi? Da. Mi zdravstveni radnici, ljekari, reći ću vam otvoreno, znamo koje kolege uzimaju pare od pacijenata i šutimo. Vi kao pacijenti znate kome dajete pare da biste se liječili - nemojte mi reći da ne znate, znate, ali šutite, ne govorite i onda, gle čuda - korupcije je u dzravstvu", rekao je vrlo jasno ministar Vranić.

Napomenuo je da se zna ko je "uništio" domove zdravlja i bolnice u ovom kantonu.

"Treba da umre neko, poput ove male djevojčice (op.a. Džena Gadžun) kako bi se svi počešali po glavi i rekli kako sistem ne valja", rekao je Vranić.

Također, bilo je riječi i o radu KCUS-a i Opće bolnice u Sarajevo.

"Mora KCUS shvatiti da je dio sistema unutar KS i tako se ponašati. Ja nemam nikakvu nadležnost na Kliničkom centru. Kantonalna uprava ne može izvršiti nadzor u toj bolnici, a u drugim ustanovama može. Tvrdim da se u mom' radu politika nije miješala, a ako jeste - vrlo malo", poručio je ministar Vranić.

Napomenuo je kako su neki reality show-i postali "mjerilo svega".

"Da, došli smo do toga da smo pretvorili moralno, sistem vrijednosti uništili... pa se odrazilo i na sistem zdravstveni. Ja sam još dio jugoslovenskog sistema, a ne vidim nakon rata da smo izgradili neke naučnike... Tada su bili moral i etika na prvom mjestu, sada je dok doktora, koliko god se moje kolege ljutile, materijalno nadmašilo profesionalno i moralno. Zato se ovo i dešava!", povukao je Vranić na Skupštini KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije