Vranić: Razmišljamo o uvođenju COVID mjera u Kantonu Sarajevo

11
I.S.
Vranić: Razmišljamo o uvođenju COVID mjera u Kantonu Sarajevo
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Haris Vranić

Na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, na kojoj su se obratili premijer KS Edin Forto i ministar zdravstva KS Haris Vranić, bilo je riječi i o COVID potvrdama.

"Da, dobio sam obavijest o potvrdama. Jedna od razočaravajućih odluka sa federalnog nivoa", rekao je Vranić.

Naveo je kako mu je žao "što nema dovoljno hrabrosti" da se "spuste neke odredbe".

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

"Mi nismo razamišljali o uvođenju jer je FBiH najavila da će od 20. decembra to početi s primjenjivanjem... Na sljedećoj sjednici Kriznog štaba KS ćemo početi razmišljati o uvođenju tih mjera. Ja nisam siguran da će te mjere ovdje zaživjeti jer ne vjerujem da imamo toliko kapaciteta da možemo to kontrolisati. Najvažnije je da pozovem građane - vakcinišite se, vakcinišite se!", rekao je Vranić.

Podsjetio je da podatak da je trenutno vakcinisano oko 53 posto stanovnika ovoga kantona.

Napomenuo je i kako ovdje nisu ubrojani oni koji su se vakcinisali van države, koji su preboljeli COVID-19 - a nisu se prijavili...,  te da ovaj podatak vakcinisanih sigurno iznosi oko 60 posto.

"S ponosom mogu reći da smo prešli Ljubljanu koja je vakcinisala oko 52 posto stanovnika, Beograd oko 53 posto, ... i ako poredite sa Mostarom, gdje je poražavajući odziv oko devet posto vakcinisanih, vidite da smo uspjeli animirati stanovništvo", naveo je Vranić.

Vlada FBiH

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine na dan 29.11.2021. godine, s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važenja od 14 dana računajući od 2.12.2021. godine, kao dana početka njihove primjene.

Vlada FBiH je danas donijela zaključak kojim je preporučila vladama kantona da u skladu sa epidemiološkom situacijom u kantonima uvode VTP pravilo, te je u skladu s tim stavljen van snage dio važećih naredbi koji se odnosio na uvođenje ovog pravila u određene ustanove od 20. decembra u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije