Edin Forto o današnjim protestima: 'Ako se ne dogovorimo...'

5
I. S.
Edin Forto o današnjim protestima: 'Ako se ne dogovorimo...'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Edin Forto o današnjim protestima

Edin Forto, premijer Vlade Kantona Sarajevo, komentarisao je na Skupštini KS današnje proteste sindikalista u glavnom bh. gradu.

Na pitanje nekoliko zastupnika zašto se ne pregovara sa sindikalistima, Forto je rekao kako Vlada KS podržava pravo sindikata - u smislu borbe i protesta.

'Ova vlada, međutim, zadržava pravo da budžetom upravlja odgovorno. Od 115 miliona KM, koliko sindikati traže godišnje, moramo odrediti kako finansirati toliko povećanje', rekao je premijer i podsjetio da su jučer održani sastanci s sindikalistima, te su planirani i za sutra.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Premijer je spomenuo da su i građani mogli primijetiti povećanje troškova života.

'Očigledno je da se događa inflacija.. Sindikati misle da bi ih zadovoljilo 115 miliona KM na plate... Socijalni dijalig se nastavlja. Ako ne dođemo do dogovora, postoji zakon - što svako od nas može raditi', napomenuo je Forto.

Podsjetimo, na protestima su učestvovali Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja FBiH u Kantonu Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, te Koordinacija Kantona Sarajevo Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

Sa protesta ispred Vlade KS u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sa protesta ispred Vlade KS u Sarajevu

U štrajku upozorenja učestvovuju i članovi Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, vaspitanja, nauke i kulture BiH u Kantonu Sarajevo, zatim kantonalnog Sindikata radnika u zdravstvu, te Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Zahtjevi osam sindikata se uglavnom odnose na to da se poveća osnovica za obračun plata radnicima.

Kako su ranije naveli, u nacrtu budžeta KS za 2022. godinu bez pregovorima sa sindikatima, koji se na dnevnom redu nalazi na današnjoj sjednici, to nije planirano.

Ukoliko današnji štrajk upozorenja ne da očekivane rezultate, najavljen je i generalni štrajk.

Pogledajte kako je danas bilo ispred Vlade KS:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije