Pogledajte kako je bilo na protestima ispred Vlade KS: Ovo su njihovi zahtjevi

16
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je bilo na protestima ispred Vlade KS: Ovo su njihovi zahtjevi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Jučerašnji protesti sindikalista u Sarajevu

Članovi osam sindikata koji zastupaju preko 25.000 radnika koji plaću primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo, protstvujui ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Kako je ranije najavljeno, na proteste je došlo oko 100 predstavnika sindikata učesnika štrajka upozorenja.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba nalazi se na mjestu događaja, a učesnici štrajka upozorenja zvižducima su dočekali premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Za razliku od premijera KS, Konaković se kratko zaustavio ispred okupljenih. 

"Konaković se kratko zaustavio ispred okupljenih i razgovarao sa Saudinom Sivrom", javlja naš novinar.

I njega, kao i Fortu, učesnici štrajka upozorenja ispratili su povicima i zvižducima.

Na transparentima je istaknuto da žele dostojanstvene plate te su onda prozvali premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu poručujući mu da im vrati sve pare.

U protestu učestvuju Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja FBiH u Kantonu Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, te Koordinacija Kantona Sarajevo Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

U štrajku upozorenja učestvovuju i članovi Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, vaspitanja, nauke i kulture BiH u Kantonu Sarajevo, zatim kantonalnnog Sindikata radnika u zdravstvu, te Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Kako javlja naš novinar, zahtjevi osam sindikata se uglavnom odnose na to da se poveća osnovica za obračun plata radnicima.

Kako su ranije naveli, u nacrtu budžeta KS za 2022. godinu bez pregovorima sa sindikatima, koji se na dnevnom redu nalazi na današnjoj sjednici, to nije planirano.

Ukoliko današnji štrajk upozorenja ne da očekivane rezultate, najavljen je i generalni štrajk.

Pogledajte kako je danas bilo ispred Vlade KS:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije