Sindikati u KS najavljuju generalni štrajk

0
Radiosarajevo.ba
Sindikati u KS najavljuju generalni štrajk
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Press konferencija

Koordinacija sindikata SSS BiH Kantona Sarajevo najavili su danas generalni štrajk jer Vlada KS u nacrtu Bužeta Kantona za 2022. godinu nije planirala povećanje osnovice za obračun plata radnika.

Nacrt budžeta iznosti 1.101.295.480 KM.

Oni su pozvali premijera  KS Edin Fortu na razgovore, ali i pregovore oko ispunjavanja njihovih uslova.

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

Istaknuli su da su razočarni potezima Vlade, te dodaju da je najava generalnog štrajka reakcija na dosadašnji rad.

Predsjednik Koordinacije sindikata Faruk Bešlić izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu da oni ne mogu više da trpe ignorantski odnos vladajuće "Trojke" u Kantonu Sarajevo prema sindikatima.

"Ukoliko naši zahtjevi ne budu ispoštovani, na dan usvajanja budžeta KS za 2022. pred zgradom KS ćemo okupiti najmanje 100 radnika, a ako ni tada ne bude postignut cilj na narednim protestima ćemo okupiti do 8.000 radnika, bez obzira na kazne i epidemiološke mjere", istakao je Bešlić.

Koordinacija sindikata SSS BiH Kantona Sarajevo koji primaju plaću iz Budžeta Kantona Sarajevo: Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u BiH – Koordinacija Kantona Sarajevo i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije