Ministarstvo odredilo broj od 24 učenika po odjeljenju, Sindikat obrazovanja traži 22

Fena
Ministarstvo odredilo broj od 24 učenika po odjeljenju, Sindikat obrazovanja traži 22

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo uputio je pismo Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS u kojem traži stavljanje van snage Odluke Vlade KS od 11. juna 2020. godine koja se odnosi na Plan upisa u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo za školsku 2020./2021. godinu.

Predsjednik Sindikata Faruk Bešlić kazao je danas na pres konferenciji da Prijedlog Ministarstva za Plan upisa nije prošao proceduru predviđenu zakonskim propisima.

Navodi da je Sindikat 7. maja ove godine poslao dopis Ministarstvu, u kojem traži da otvore pregovore o potpisivanju Sporazuma o broju učenika u odjeljenju.

"Naš prijedlog je bio da, uzimajući sve aspekte rada, u srednjim školama po odjeljenju imamo 22 učenika. O našem prijedlogu Ministarstvo je odgovorilo da ono stoji na stanovištu da u odjeljenju treba da budu 24 učenika. Odgovor koji smo dobili niti jednim argumentom nije pobio naše zahtjeve", kazao je Bešlić.

Navodi da je Sindikatu važno pitanje broja učenika u razredu "iz prostog razloga jer veći broj učenika otežava rad nastavnika".

"Smanjenjem broja učenika povećao bi se plan upisa za 15 odjeljenja, ali će se i matematički povećati broj zaposlenih za 22 radnika. Međutim, do stvarnog zaposlenja neće doći jer smo u obavezi izvršiti preraspodjelu nastavnika na nastavne časove", izjavio je Bešlić.

Dalje navodi da je u osnovnom obrazovanju propisamo da u razredu budu 22 učenika, iako je teže raditi sa adolescentima, jer su analize pokazale da najviše odgojnih problema ima u srednjem obrazovanju.

"Sindikat neće pristati na očitu diskriminaciju koju provodi Ministarstvo prema radnicima u ustanovama srednjeg obrazovanja. U proteklom periodu povećane su plaće u osnovnom obrazovanju za određene kategorije radnika za šta je povučeno oko dva miliona KM", kazao je Bešlić.

Smatra da u Ministarstvu nisu vodili računa da je nekoliko škola u toku transformacije tj. prelaska jednog broja odjeljenja sa četvrtog na treći stepen obrazovanja, te da bi svi oni koji su bili predviđeni za četvrti stepen ostali bez radnih zadataka.

U pismu Vladi KS i Ministarstvu, odnosno premijeru Mariju Nenadiću i ministru Anisu Kriviću, Sindikat navodi da je u ostalim kantonima predviđen upis manjeg broj učenika u odnosu na KS, iako on ima najveći budžet. Zbog toga smatraju da se KS prema srednjem obrazovanju odnosi maćehinski.

Sindikat upozorava Vladu i Ministarstvo da ozbiljno shvate prijedloge i argumente te preispitaju donesenu Odluku. U protivnom najavljuju da će iskoristiti sva sredstva sindikalne akcije kako bi ostvario cilj tj. da se Odluka donese u skladu s procedurama i da se broj učenika utvrdi u razredu prema prijedlogu Sindikata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije