Vlada usvojila izmjene Zakona o radu: Uvažen dio kritika sindikata

Radiosarajevo.ba
Vlada usvojila izmjene Zakona o radu: Uvažen dio kritika sindikata
Foto: Vlada FBiH / Sa sjednice

Federalna vlada utvrdila je danas prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu, kojim se propisuje šta u slučaju vanrednih okolnosti i u vrijeme proglašenog stanja nesreće, kakvo je sada.

Izmjene i dopune odredbi Zakona o radu tako se odnose na organizaciju procesa rada, trajanje radnog vremena, način ostvarivanja prava na godišnji odmor, plaćeno i neplaćeno odsustvo, kao i na odredbe o najnižoj plaći.

Kako je saopćeno iz Vlade FBiH, predviđen je i institut prestanka obaveze rada radnika, te je izvršena i odgovarajuća dopuna kaznenih odredbi.

U odnosu na prvobitni tekst izmjena i dopuna Zakona o radu, koji je izazvao žestoke reakcije, prvenstveno sindikata, tekst je u prijedlogu nešto izmijenjen.

"Prihvaćene su opravdane sugestije. Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike su u toku izrade Nacrta dostavljene i generalne primjedbe i sugestije određenih granskih sindikata koje su razmotrene, te su prihvaćene one za koje je ocijenjeno da su osnovane", saopćili su iz Vlade.

Reakcija Sindikata: Trgovci usred "minskog polja", a sad bi trebali raditi za 300 KM

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH kategorično je protiv usvajanja izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH kakve su predložene. "Ne zastupamo radnike u javnom sektoru nego govorimo u ime onih radnika koji već dva mjeseca sa ili bez adekvatne zaštite stoje na svojim radnim mjestima, doslovno usred minskog polja koronavirusa, a po tim izmjenama bi možda trebali raditi i do 72 sata sedmično i to za oko 300 KM", saopćili su iz Sindikata trgovine.

Prema informacijama, u izmijenjenom prijedlogu stoji da radnici ne mogu biti poslani na godišnji odmor jednostranom odlukom poslodavca.

Također, plaća tokom stanja nesreće može biti umanjena, ali ne za 75 posto, kako je bila ideja. Ona ne smije biti manja od minimalca.

Radno vrijeme ne može biti duže od 72 sata sedmično.

Plaćeno odustvo je povećano na 40 dana godišnje, a radnik na neplaćeno odsustvo može samo ako to sam zatraži.

Poslodavac kojem je zabranjen rad i ima pad prihoda za 20 posto može dati otkaz za više od pet radnika, ali uz konsultacije sa sindikatom ili vijećem uposlenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije