Mirza Hadžiabdić: Izmjene i dopune važećeg Zakona o radu su na štetu radnika

Radiosarajevo.ba
Mirza Hadžiabdić: Izmjene i dopune važećeg Zakona o radu su na štetu radnika
Foto: A. K. / Mirza Hadžiabdić/Arhiva

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine predložila je izmjene i dopune Zakona o radu u kojem je ostavljena mogućnost poslodavcu da za vrijeme proglašenog stanja prirodne i druge nesreće, kao i za vrijeme izvanrednog stanja u Federaciji BiH, jednostranom odlukom radnika uputi na čekanje.

Sindikat se oštro protivi izmjenama Zakona o radu: Mogući socijalni nemiri

Izmjene i dopune Zakona o radu FBiH, koje je jučer Savezu samostalnih sindikata BiH dostavilo Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH, naišao je na oštre kritike. Iz Sindikata osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo naveli su da je riječ o 11 izmjena zakona i da se radi o "klasičnom zakonu po volji poslodavca".

Tekst Vlade Federacije BiH sadrži 11 članova izmjena i dopuna važećeg Zakona o radu i većina ih je na štetu radnika, od skraćivanja i preraspodjele radnog vremena, slanja radnika na godišnji odmor, plaćenog i neplaćenog odsustva, upućivanja radnika na čekanje, umanjenje plaće… 

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine oštro je reagirao na ove izmjene i dopune Zakona o radu. 

Kontaktirali smo Mirzu Hadžiabdića, član delegacije Saveza samostalnih sindikata BiH koji je s predsjednikom Saveza Mevludinovom Bektićem učestvovao na jednom od sastanaka u Vladi Federacije BiH. 

"Nesporno je da postoji potreba urediti određena pitanja iz radnih odnosa, poput korištenja godišnjih odmora u vrijeme proglašenog stanja nesreće ili vanrednog stanja, zatim pitanje "rada od kuće", kao i rada u vrijeme smanjenog ili povećanog obima posla, za koji moraju postojati adekvatne naknade, sve to naravno za ove neke vanredne okolnosti. 

Međutim, uvoditi institute čekanja i neplaćenog odsustva u vrijeme krize, uz propisivanje mogućnosti prestanka radnog odnosa, predstavlja grubi i nezamislivi atak na radnička prava i radnike u Federaciji Bosne i Hercegovine. Dati poticaje onim poslodavcima koji predlažu ovakve propise, a nakon što ostvare te poticaje, imati će mogućnost radnike po volji poslodavca uputiti na neplaćeno odsustvo ili čekanje, a zatim im mogu i prekinuti radni odnos, sve to ukazuje samo na jednu stvar, a to je da je interes ovakvog prijedloga zakona zaštita stečenog kapitala i poslodavaca na štetu radnika koji su, upravo, godinama učestvovali u stvaranju tog istog kapitala i ekonomskom napretku tih poslodavaca kod kojih su radili. 

Mevludin Bektić - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Mevludin Bektić

Ukoliko bi u ovakvom tekstu bile usvojene izmjene i dopune Zakona o radu, onda poslodavci mogu imati samo jednu želju, a to je da ova i slične krize, traju što duže, neki bi čak možda poželjeli i da nikad ne završe, jer dobijaju zakonske alate da rade sa radnicima šta im je volja", kazao je Hadžiabdić.

On nam je i komentirao sastanak sa čelnicima u Vladi FBiH.

"Tom prilikom tema je bio prijedlog Sporazuma koji su predložili iz Udruženja poslodavaca, a koji je Savez odbio, te je, kao vid rješenja u ovoj situaciji od strane Saveza predloženo zaključivanje Općeg kolektivnog ugovora kojim bi se, između ostalog, riješila i pitanja vezana za radne odnose u doba ovakvih i sličnih kriza", dodao je Hadžiabdić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije