Savez samostalnih sindikata BiH neće dozvoliti da se umanjuju radnička prava

Radiosarajevo.ba
Savez samostalnih sindikata BiH neće dozvoliti da se umanjuju radnička prava
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Mevludin Bektić

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, bez obzira na sve izazove s kojima se susreće, neće dozvoliti da se umanjuju radnička prava i krše pozitivni zakonski propisi iz oblasti radno pravnog zakonodavstva, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH. 

Političari se trebaju odreći enormno visokih primanja, njima se trebaju smanjiti plate, pogotovo one koje su iznad dvije ili tri prosječne plate, a zakonom bi se trebala ograničiti maksimalna plata, odnosno, primanja u javnom sektoru, kao što bi se i poslodavci trebali odreći dijela svoje dobiti ili kapitala, a sve kako bi sačuvali radnike i radna mjesta, koji će im sutra, kad sve ovo jednom bude jučer, ponovo donositi i dobit i kapital, smatra Savez samostalnih sindikata BiH, komentirajući zahtjeve Udruženja poslodavaca i najave o smanjenju plata radnicima. 

"Minimalna i prosječna primanja radnika, kao i penzije, odnosno, boračka i socijalna primanja, nećete dirati po cijenu "radničke Corone" koja bi bila pogubnija upravo za političare i kapitaliste, nego što je to slučaj sa koronavirusom"; navodi se u saopćenju.

Mevludin Bektić - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Mevludin Bektić

Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, naveo je da će ovo udruženje "kao socijalni partner prihvatiti realna i objektivna rješenja zasnovana na činjenica i argumentima". 

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH su još poručili da su "sve što bude predloženo od Vlade ili poslodavaca, a što zaista bude realan i objektivan prijedlog, spremni podržati".

"Ali, očekivati da podržimo da oni koji imaju najmanje nemaju ni to, kao i da oni koji imaju jedva dovoljno, po raznoraznim prijedlozima ostanu i bez tog dovoljnog, e takvo nešto neće proći, ni poslodavcima, ni bilo kome drugom", saopćeno je iz Ureda za informiranje Saveza samostalnih sindikata BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije