U Sarajevu počeo protest upozorenja ispred Vlade KS

2
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu počeo protest upozorenja ispred Vlade KS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sa protesta ispred Vlade KS u Sarajevu

Članovi osam sindikata koji zastupaju više od 25.000 radnika koji platu primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo, počeli su protest ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, javljaju reporteri portala Radiosarajevo.ba s mjesta događaja.

Riječ je o radnicima koji platu primaju iz budžeta Kantona Sarajevo, kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja i komunalne privrede.

"Trenutno nisu svi došli na mjesto ispred Vlade KS, dok svih osam sindikata ne postigne dogovor", javlja novinar portala Radiosarajevo.ba.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Predstavnici sindikata radnika u zdravstvu danas su se u 9 sati bili okupili ispred Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a nakon toga su nastavili protestnu šetnju Vilsonovim šetalištem.

Podsjetili su da se već treću godinu ne potpisuje Kolektivni ugovor te da su zdravstveni radnici više puta u tom periodu izlazili na ulice tražeći svoja prava.

Podsjetimo, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost Samostalnom sindikatu radnika u zdravstvu KS za privremenu izmjenu režima saobraćaja na dijelu saobraćajnica u kojem se budu kretali učesnici protestnog skupa i to – START: Vilsonovo šetalište (Park penzionera) - Topal Osman paše/Ložionička do Zavoda zdravstvenog osiguranja KS (zadržavanje 15 minuta) - Zmaja od Bosne - Hiseta - do zgrade Doma sindikata - Reisa Džemaludina Čauševića do zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

U skladu sa operativnom procjenom pripadnika MUP-a KS za danas,  30. novembra 2021. godine u vremenu od 9 do 16 sati, radi održavanja mirnih protesta.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se od: „Potpune obustave motornog saobraćaja na dijelu kolovoza na kojima službenici MUP-a KS procjene sigurnost učesnika protesta, a na ostalim lokacijama dozvoljava se samo u postojećem režimu saobraćaja, bez upotrebe zvučnih signala i uz policijsku pratnju”.

Nakon utvrđenog vremenskog termina, odnosno prolaska kolone, MUP će uspostaviti redovni režim saobraćaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije